Grúz fokhagymás-tejfölös khinkali tálalva

Grúz fokhagymás-tejfölös khinkali

Ahogy a fokhagymás illatok belengik a konyhát, azonnal érezhető, hogy valami különleges készül – a grúz fokhagymás-tejfölös khinkali. A khinkali a grúz konyha büszkesége, amelyet eredetileg pásztorok és falusi családok készítettek, hogy tartalmas és melegítő étellel csillapítsák az éhséget. Ez a változat különösen a keleti régiókban népszerű, ahol a húsos töltelékhez fokhagymát és lágy tejfölt párosítanak. A technikai titok a szaftos belső: a húsos masszába mindig kerül egy kevés hideg víz, ami főzés közben belső lévé válik. A friss tejföl pedig nemcsak hűsít, hanem kiemeli a töltelék fűszerességét is. Ez az étel ideális egy családi ebédhez vagy baráti összejövetelhez, különösen, ha valami egyszerre rusztikus, de mégis különleges fogásra vágysz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
250 g Marhahús (darált)
250 g Sertéshús (darált)
4 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Őrölt fekete bors
200 g Tejföl
80 ml Víz (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd fokozatosan a vizet, miközben kézzel gyúrod. Addig gyúrd, amíg sima és rugalmas tésztát kapsz. Fedd le, és pihentesd 30 percig. Tipp: a pihentetett tészta könnyebben nyújtható és nem szakad el formázáskor.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, de puha és rugalmas. Ha túl kemény, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl lágy, egy kevés lisztet.

    2

    A töltelékhez keverd össze a darált marha- és sertéshúst, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, borsot és 80 ml hideg vizet. Jól dolgozd össze, hogy a massza szaftos és ízes legyen. Tipp: ne hagyd ki a vizet, mert ez biztosítja a khinkali szaftos belsejét.

    A hagymát nagyon apróra vágd, vagy reszeld le, hogy ne legyenek benne nagy darabok. A fokhagymát is reszelheted vagy zúzhatod.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, majd szaggass ki belőle 10-12 cm átmérőjű köröket. Tipp: használj poharat vagy tálkát a kivágáshoz, hogy egyforma méretű darabokat kapj.

    A tésztát vékonyra kell nyújtani, de ne legyen túl vékony, mert akkor elszakad. A kiszaggatott köröket takard le, hogy ne száradjanak ki.

    4

    Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi húsos tölteléket. Emeld fel a tészta széleit, csípd körbe, majd csavard meg a tetejét. Fontos, hogy jól záródjon, hogy a szaft ne szivárogjon ki főzés közben.

    A redőzésnél figyelj, hogy egyenletesek legyenek a redők. A tetejét alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne tudjon kijönni.

    5

    Forralj fel bő vizet egy nagy lábasban, enyhén sózd meg. Tedd bele a khinkalikat, és főzd őket kb. 12 percig, amíg a tészta megpuhul és a töltelék átfő. Tipp: ne keverd főzés közben, mert a batyuk könnyen megsérülhetnek.

    A vizet forrásban kell tartani. Ha a khinkalik feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd őket.

    6

    Közben készítsd el a fokhagymás tejfölt: reszeld le a fokhagymát, és keverd el a tejföllel. Tálaláskor a főtt khinkalikat ezzel a szósszal kínáld. Tipp: a tejfölt tálalás előtt hűtsd be, így frissítő kontrasztot ad a forró batyuk mellé.

    A fokhagymás tejfölt ízlés szerint fűszerezheted sóval, borssal vagy friss petrezselyemmel.