Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd fokozatosan a vizet, miközben kézzel gyúrod. Addig gyúrd, amíg sima és rugalmas tésztát kapsz. Fedd le, és pihentesd 30 percig. Tipp: a pihentetett tészta könnyebben nyújtható és nem szakad el formázáskor.
A tészta akkor jó, ha nem ragad, de puha és rugalmas. Ha túl kemény, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl lágy, egy kevés lisztet.
A töltelékhez keverd össze a darált marha- és sertéshúst, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, borsot és 80 ml hideg vizet. Jól dolgozd össze, hogy a massza szaftos és ízes legyen. Tipp: ne hagyd ki a vizet, mert ez biztosítja a khinkali szaftos belsejét.
A hagymát nagyon apróra vágd, vagy reszeld le, hogy ne legyenek benne nagy darabok. A fokhagymát is reszelheted vagy zúzhatod.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, majd szaggass ki belőle 10-12 cm átmérőjű köröket. Tipp: használj poharat vagy tálkát a kivágáshoz, hogy egyforma méretű darabokat kapj.
A tésztát vékonyra kell nyújtani, de ne legyen túl vékony, mert akkor elszakad. A kiszaggatott köröket takard le, hogy ne száradjanak ki.
Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi húsos tölteléket. Emeld fel a tészta széleit, csípd körbe, majd csavard meg a tetejét. Fontos, hogy jól záródjon, hogy a szaft ne szivárogjon ki főzés közben.
A redőzésnél figyelj, hogy egyenletesek legyenek a redők. A tetejét alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne tudjon kijönni.
Forralj fel bő vizet egy nagy lábasban, enyhén sózd meg. Tedd bele a khinkalikat, és főzd őket kb. 12 percig, amíg a tészta megpuhul és a töltelék átfő. Tipp: ne keverd főzés közben, mert a batyuk könnyen megsérülhetnek.
A vizet forrásban kell tartani. Ha a khinkalik feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd őket.
Közben készítsd el a fokhagymás tejfölt: reszeld le a fokhagymát, és keverd el a tejföllel. Tálaláskor a főtt khinkalikat ezzel a szósszal kínáld. Tipp: a tejfölt tálalás előtt hűtsd be, így frissítő kontrasztot ad a forró batyuk mellé.
A fokhagymás tejfölt ízlés szerint fűszerezheted sóval, borssal vagy friss petrezselyemmel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.