Grúz sertéshúsos khinkali tálalva

Grúz sertéshúsos khinkali

A grúz sertéshúsos khinkali egy igazi klasszikus a Kaukázus térségéből. A khinkali eredete évszázadokra nyúlik vissza, a pásztorélet hagyományaiból született, ahol a tartalmas és melegítő ételnek nagy szerepe volt. A sertéshúsos változat különösen népszerű a keleti és középső régiókban, ahol a hús zsírossága és fűszeressége szaftos, intenzív ízvilágot eredményez. Technikai tanács: a húsba kevert hideg víz vagy húsleves főzés közben forró, ízes szafttá alakul – ezért fontos, hogy a batyuk jól záródjanak. Tálalás előtt érdemes frissen őrölt fekete borssal megszórni, amely kiemeli a töltelék karakterét. Ez az étel nemcsak tápláló, hanem egyben közösségi élmény is – készítése és fogyasztása gyakran családi vagy baráti események része Grúziában.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
870 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
500 g Sertéshús (darált)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Őrölt fekete bors
0.5 tk. Őrölt kömény
80 ml Víz (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a sót és fokozatosan a vizet. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le és pihentesd legalább 30 percig. Tipp: ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A lisztet szitálva könnyebb lesz a tészta. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért fokozatosan adagold.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a darált sertéshúst az apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, borssal, köménnyel és 80 ml hideg vízzel. Jól dolgozd össze. Tipp: a víz segít, hogy a töltelék szaftos és ízletes maradjon főzés után.

    A vöröshagymát nagyon apróra vágd vagy reszeld le, hogy ne legyen túl darabos a töltelék. A fokhagymát is reszelheted vagy zúzhatod.

    3

    Nyújtsd ki a pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, majd szaggass ki belőle 10-12 cm-es köröket. Tipp: használhatsz egy nagyobb poharat vagy tálat sablonként.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben elszakad. A kiszaggatott köröket takard le, hogy ne száradjanak ki.

    4

    Helyezz minden tésztakorong közepébe 1 evőkanálnyi tölteléket. Emeld fel a tészta széleit, és körkörösen csípd össze a tetején, hogy batyut formálj. Fontos, hogy jól záródjon, hogy a töltelék szaftja ne szivárogjon ki főzés közben.

    A redőzésnél figyelj, hogy egyenletesek legyenek a redők. A tetejét alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne tudjon kijönni. Ha a tészta nem akar összeragadni, kend meg egy kis vízzel a széleit.

    5

    Forralj egy nagy lábas sós vizet. Óvatosan tedd bele a khinkalikat, majd főzd őket 12 percig, amíg megfőnek. Tipp: ne keverd, csak óvatosan mozgasd, hogy ne sérüljenek meg a batyuk.

    A vizet forrásban kell tartani. Ha a khinkalik feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd őket, hogy a tészta teljesen megfőjön.

    6

    Szedd ki a khinkalikat szűrőkanállal, majd tálald azonnal frissen őrölt fekete borssal megszórva. Tipp: hagyományosan kézzel fogyasztják, a tetején lévő csavart részt nem eszik meg.

    A khinkalit forrón tálald, mert akkor a legfinomabb. A tetejét fogd meg, harapj bele az oldalába, és szívdd ki a szaftot, majd edd meg a húst és a tésztát.