Gua Bao párolt buci sült sertéssel és savanyúsággal

Gua Bao – tajvani stílusú, párolt buci sült sertéssel és savanyúsággal

A Gua Bao Tajvanról származik, ahol a 20. század közepén kezdett elterjedni az utcai árusok körében. Eredetileg a kínai Hokkien régióban készült hasonló tésztabuci, amit a tajvani konyha tett világszerte ismertté a sertéshúsos változattal. Ez az étel ma már ikonikus fogás, amit gyakran \'tajvani hamburgereként\' is emlegetnek. Ahogy a lassan fővő sertéshús illata betölti a konyhát, a puha buci párolódása közben szinte ünnepivé válik a hangulat. Egy falat ebből az ételből – és az ember azonnal Tajvan utcáin érezheti magát. A Gua Bao titka a tészta tökéletes állagában és a hús omlósságában rejlik. A bucit nem szabad túlfőzni, különben túl nyúlós lesz, a húst pedig alacsony hőfokon kell főzni, hogy szétomoljon a szájban. Tökéletes választás baráti vacsorákhoz vagy tematikus ázsiai estekhez. Ha szeretnéd variálni, készítheted marhahússal vagy tofuval is vegetáriánus változatban.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
2956 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
500 g Sertéshús (lapocka)
60 ml Szójaszósz
30 g Barnacukor
10 g Gyömbér
10 g Fokhagyma
30 ml Rizsecet
100 g Uborka
100 g Sárgarépa
20 ml Rizsecet
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót egy tálban. Adj hozzá langyos vizet, majd kezdd el összedolgozni a tésztát. Ha túl ragacsos, kis liszttel javíthatod, ha túl száraz, pár csepp vízzel korrigálhatod. Tipp: az alapos dagasztás segít abban, hogy a bucik puhák és légiesek legyenek.

    A tésztát legalább 8-10 percig dagaszd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha géppel dagasztod, rövidebb idő is elegendő lehet.

    2

    Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő. Tipp: ha hideg a konyha, tedd a tálat a sütőbe, csak kapcsold be a világítást – ez elegendő meleget ad a kelesztéshez.

    A kelesztés ideje függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól. Ha a tészta nem duplázódik meg 1 óra alatt, hagyd tovább kelni.

    3

    A megkelt tésztát gyúrd át enyhén lisztezett felületen, majd oszd 8 részre. Formázz belőlük ovális bucikat, hajtsd őket félbe és tegyél közéjük egy kis sütőpapírt, hogy ne ragadjanak össze. Helyezd őket párolóba, majd keleszd még 15 percet.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik összeragadjanak párolás közben. A második kelesztés során a bucik még puhábbak és légiesebbek lesznek.

    4

    Párold a bucikat forrásban lévő víz fölött, közepes lángon 10-12 percig. Tipp: Ne nyisd ki a fedőt párolás közben, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás összeeshet a bucit.

    A pároló edény fedőjét tekerd be egy konyharuhával, hogy a lecsapódó pára ne csepegjen a bucikra.

    5

    Közben készítsd el a sertéshúst: egy edényben forrósítsd fel az olajat, majd pirítsd meg a kockára vágott sertéshúst minden oldalán. Ezután add hozzá a szójaszószt, barnacukrot, aprított fokhagymát, gyömbért és rizsecetet. Alacsony hőfokon főzd 40 percig, fedő alatt, míg puha nem lesz. Ha szükséges, kevés vízzel pótold a folyadékot. Tipp: a lassú főzés teszi igazán omlóssá a húst.

    A húst előző nap is elkészítheted, így az ízek még jobban összeérnek. Tálalás előtt csak melegítsd fel.

    6

    A savanyúsághoz reszeld le a sárgarépát és szeleteld fel vékonyan az uborkát. Keverd össze a rizsecettel, kevés cukorral és sóval, majd pihentesd legalább 15 percig. Tipp: a savanyítás intenzívebb, ha vékony szeleteket készítesz.

    A savanyúságot előre is elkészítheted, akár egy nappal korábban is. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

    7

    Tálaláskor nyisd szét óvatosan a bucikat, töltsd meg őket a párolt sertéshússal, majd tegyél rá savanyúságot. Melegen tálald. Tipp: közvetlen tálalás előtt locsolhatsz rá egy kevés szezámolajat, hogy még illatosabb legyen az étel.

    A bucikat mikrohullámú sütőben is felmelegítheted, ha nem szeretnéd újra párolni. Takard le őket nedves papírtörlővel, hogy ne száradjanak ki.