A GyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny az egyik legaromĂĄsabb Ă©s legĂzesebb Ă©dessĂ©g, amely a tĂ©li hĂłnapok egyik legnagyobb kedvence. A gyömbĂ©r fƱszeres Ă©s enyhĂ©n csĂpĆs Ăze tökĂ©letesen illik a sĂŒtemĂ©nyekhez, kĂŒlönösen az ĂŒnnepi idĆszakokban. A recept eredete a közĂ©pkori AngliĂĄba nyĂșlik vissza, ahol a fƱszerek, mint a gyömbĂ©r, fahĂ©j Ă©s szegfƱszeg, kĂŒlönösen nĂ©pszerƱek voltak a sĂŒtemĂ©nyekben.
A gyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny törtĂ©nete a viktoriĂĄnus Anglia idejĂ©re vezethetĆ vissza, amikor az Ă©dessĂ©gek Ă©s fƱszerek irĂĄnti vonzalom kĂŒlönösen erĆs volt. A mai napig a sĂŒtemĂ©nyek közĂŒl az egyik legnĂ©pszerƱbb vĂĄlasztĂĄs, kĂŒlönösen a karĂĄcsonyi idĆszakban, mivel a gyömbĂ©r Ă©s a mĂ©z kombinĂĄciĂłja olyan Ă©des Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, amely egyedĂŒlĂĄllĂł. Az Ă©des Ă©s fƱszeres Ăzek igazi ĂŒnnepi hangulatot teremtenek.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra, Ă©s vajazd ki a sĂŒtĆformĂĄt.
A sĂŒtĆformĂĄt liszttel is meghintheted a kivajazĂĄs utĂĄn, hogy a sĂŒtemĂ©ny biztosan ne ragadjon le.
Keverd össze a lisztet, a sĂŒtĆport Ă©s a reszelt friss gyömbĂ©rt egy tĂĄlban.
A gyömbért finomra reszeld, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztåban.
Egy måsik tålban keverd össze a vajat, a cukrot és a mézet, majd add hozzå a tojåsokat.
A vajat szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱen hasznĂĄld, hogy könnyebben lehessen kikeverni a cukorral.
Fokozatosan keverd hozzĂĄ a lisztes keverĂ©ket Ă©s a tejet, amĂg sima tĂ©sztĂĄt nem kapsz.
Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂg a szĂĄraz Ă©s nedves hozzĂĄvalĂłk össze nem ĂĄllnak.
Ăntsd a tĂ©sztĂĄt a sĂŒtĆformĂĄba, Ă©s sĂŒsd 25-30 percig, amĂg a sĂŒtemĂ©ny aranybarna nem lesz.
TƱprĂłbĂĄval ellenĆrizheted, hogy a sĂŒtemĂ©ny megsĂŒlt-e. Ha a tƱre nem ragad tĂ©szta, akkor kĂ©sz.
Hagyd hƱlni, majd szeleteld fel és tålald.
A sĂŒtemĂ©nyt teljesen hƱtsd ki, mielĆtt felszeleteled, kĂŒlönben könnyen morzsĂĄlĂłdhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.