GyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny aranybarna, omlĂłs textĂșrĂĄval, porcukorral meghintve.

GyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny

A GyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny az egyik legaromĂĄsabb Ă©s legĂ­zesebb Ă©dessĂ©g, amely a tĂ©li hĂłnapok egyik legnagyobb kedvence. A gyömbĂ©r fƱszeres Ă©s enyhĂ©n csĂ­pƑs Ă­ze tökĂ©letesen illik a sĂŒtemĂ©nyekhez, kĂŒlönösen az ĂŒnnepi idƑszakokban. A recept eredete a közĂ©pkori AngliĂĄba nyĂșlik vissza, ahol a fƱszerek, mint a gyömbĂ©r, fahĂ©j Ă©s szegfƱszeg, kĂŒlönösen nĂ©pszerƱek voltak a sĂŒtemĂ©nyekben.

A gyömbĂ©res sĂŒtemĂ©ny törtĂ©nete a viktoriĂĄnus Anglia idejĂ©re vezethetƑ vissza, amikor az Ă©dessĂ©gek Ă©s fƱszerek irĂĄnti vonzalom kĂŒlönösen erƑs volt. A mai napig a sĂŒtemĂ©nyek közĂŒl az egyik legnĂ©pszerƱbb vĂĄlasztĂĄs, kĂŒlönösen a karĂĄcsonyi idƑszakban, mivel a gyömbĂ©r Ă©s a mĂ©z kombinĂĄciĂłja olyan Ă©des Ă©lmĂ©nyt nyĂșjt, amely egyedĂŒlĂĄllĂł. Az Ă©des Ă©s fƱszeres Ă­zek igazi ĂŒnnepi hangulatot teremtenek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 250 g Liszt
⭕ 150 g Cukor
⭕ 100 g Vaj
⭕ 3 ek. MĂ©z
⭕ 2 tk Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 tk SĂŒtƑpor
⭕ 2 db Tojás
⭕ 100 ml Tej

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s vajazd ki a sĂŒtƑformĂĄt.

    A sĂŒtƑformĂĄt liszttel is meghintheted a kivajazĂĄs utĂĄn, hogy a sĂŒtemĂ©ny biztosan ne ragadjon le.

    2

    Keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport Ă©s a reszelt friss gyömbĂ©rt egy tĂĄlban.

    A gyömbért finomra reszeld, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztåban.

    3

    Egy måsik tålban keverd össze a vajat, a cukrot és a mézet, majd add hozzå a tojåsokat.

    A vajat szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱen hasznĂĄld, hogy könnyebben lehessen kikeverni a cukorral.

    4

    Fokozatosan keverd hozzå a lisztes keveréket és a tejet, amíg sima tésztåt nem kapsz.

    Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂ­g a szĂĄraz Ă©s nedves hozzĂĄvalĂłk össze nem ĂĄllnak.

    5

    Öntsd a tĂ©sztĂĄt a sĂŒtƑformĂĄba, Ă©s sĂŒsd 25-30 percig, amĂ­g a sĂŒtemĂ©ny aranybarna nem lesz.

    TƱprĂłbĂĄval ellenƑrizheted, hogy a sĂŒtemĂ©ny megsĂŒlt-e. Ha a tƱre nem ragad tĂ©szta, akkor kĂ©sz.

    6

    Hagyd hƱlni, majd szeleteld fel és tålald.

    A sĂŒtemĂ©nyt teljesen hƱtsd ki, mielƑtt felszeleteled, kĂŒlönben könnyen morzsĂĄlĂłdhat.