Gyoza chili olajjal – aranybarnára sült japán gombócok csípős olajjal meglocsolva

Gyoza chili olajjal

A gyoza eredete a kínai jiaozi tésztagombócra vezethető vissza, de Japánban saját karaktert kapott: vékonyabb tésztával, sülve-párolva készül, ami különleges állagot ad neki. A gyoza a II. világháború után vált népszerű utcai étellé, majd bekerült az otthoni konyhákba is. A chili olajos verzió modern, izgalmas változat, amely a japán és ázsiai ízvilágot ötvözi. Technikai tanács: A gyoza sütéséhez tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen, a gőzölés és sütés kombinációja pedig megadja az ikonikus textúrát: kívül ropogós, belül szaftos. Ahogy a chili olaj szétterül a tányéron, és a pirult gyozák köré gyűlik, az illat azonnal étvágygerjesztővé válik. Ez az étel remek előétel vagy könnyű vacsora, amit gyorsan elkészíthetsz akár vendégeknek is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
250 g Darálthús (sertés vagy csirke)
150 g Káposzta (finomra aprítva)
2 db Újhagyma
2 db Fokhagyma
1 tk. Gyömbér (reszelve)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Növényi olaj
100 ml Víz
2 ek. Chili olaj (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a darált húst, aprított káposztát, felkarikázott újhagymát, zúzott fokhagymát, gyömbért, szójaszószt és szezámolajat.

    Keverd alaposan kézzel, amíg ragacsos, egységes masszát nem kapsz – így jól tapad a tésztába.

    2

    Tegyél egy teáskanálnyi tölteléket minden gyoza tésztalap közepére. Nedvesítsd meg a széleit, hajtsd félbe, és csipkézd össze a szélét.

    A gyoza szélét csipkedve zárd le, így jobban megmarad a formája sütéskor, és nem nyílik szét.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőbe önts egy kevés olajat, és rendezd bele a gyozákat úgy, hogy ne érjenek össze. Pirítsd aranybarnára alulról.

    Ne mozgasd a gyozákat az első pár percben, hogy szép ropogós aljuk legyen.

    4

    Öntsd a serpenyőbe a vizet, fedd le, és párold 5–6 percig, amíg a víz elpárolog és a tészta megpuhul.

    Ne emeld fel a fedőt idő előtt – a gőz fontos a tökéletes állaghoz.

    5

    Amikor a víz teljesen elfőtt, vedd le a fedőt, és pirítsd még 1 percig, hogy az aljuk újra ropogós legyen.

    Ha marad kis olaj a serpenyőben, enyhén megforgathatod a gyozát, hogy minden oldala kissé megpiruljon.

    6

    Tálald azonnal chili olajjal meglocsolva vagy mártogatósként mellé kínálva.

    A chili olajat melegítheted is enyhén, hogy még illatosabb legyen a tálaláskor.