Zöldséges gyoza gombócok serpenyőben pirítva, szójaszószos tálalással

Gyoza gombóc zöldségekkel

A gyoza eredetileg Kínából származik, de Japánban vált igazi nemzeti kedvenccé – különösen a második világháború után, amikor a kínai jiaozi japán adaptációját tömegesen kezdték el készíteni. A zöldséges változat népszerű a vegetáriánusok körében, különösen a tél végén, amikor a kínai kel és gomba gyakran kerül az asztalra. Technikai tanács: A sikeres gyoza titka a dupla főzési technika – először pirítjuk, majd gőzöljük. Ez adja a klasszikus „crisp and soft” textúrát. Ahogy az olajon sercegnek a tésztabatyuk, majd a gőz megpuhítja őket, az aromák és a látvány is együtt dolgoznak a tökéletes végeredményért. A japán konyhában a gyoza gyakran kísérője a ramennek, de önálló fogásként is megállja a helyét – különösen friss szójaszószos mártogatóssal tálalva.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
200 g Kínai kel
1 db Sárgarépa
100 g Shiitake gomba
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
1 tk. Gyömbér
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Növényi olaj
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A kínai kelt vágd apróra, sózd meg enyhén, és hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a levét. Ezután nyomkodd ki alaposan.

    A kinyomkodott nedvesség csökkenti a töltelék túlzott folyósságát, így jobban záródnak a batyuk.

    2

    A sárgarépát és shiitake gombát reszeld vagy vágd apróra. A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért szintén aprítsd finomra.

    Minél finomabbra aprítod az alapanyagokat, annál homogénebb lesz a töltelék textúrája.

    3

    Egy serpenyőben hevíts szezámolajat, és pirítsd meg a fokhagymát, gyömbért és hagymát. Add hozzá a sárgarépát, gombát, majd a kínai kelt. Sózd, locsold meg szójaszósszal és párold 5 percig.

    Ne főzd túl – a zöldségek akkor a legfinomabbak, ha enyhén roppanósak maradnak.

    4

    A tölteléket hűtsd le teljesen. Ezután minden gyoza tésztalap közepébe tegyél egy kanálnyi tölteléket. A széleket nedvesítsd be, majd hajtsd félbe és csipkésen zárd le az ujjaddal.

    Ha elsőre nem sikerül szép forma, használd a villa hátulját vagy gyoza formázót – így könnyebb!

    5

    Egy serpenyőben hevíts olajat, és helyezd bele a gyozákat a lapos oldalukkal lefelé. Pirítsd 2–3 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz.

    Ne mozgasd sütés közben – ettől lesz szép, egyenletes kérgük.

    6

    Ezután önts vizet a serpenyőbe, azonnal fedd le, és párold 5–6 percig, míg a víz elpárolog és a tészta átfő.

    A fedőt csak a végén emeld fel – a gőz főzi meg a tésztát egyenletesen!

    7

    Tálald melegen szójaszószos, ecetes vagy csípős mártogatóssal – akár kombinálva is.

    A mártogatósba tehetsz pirított szezámmagot vagy rizsecetet is az extra ízért!