Ropogós sült gyoza batyuk szezámolajjal tálalva, szójaszósz mellett

Gyoza szezámolajjal

A gyoza japán konyhaművészet egyik legismertebb eledele, amely a kínai jiaozi alapján alakult ki. A különbség leginkább a sütési módszerben rejlik: míg Kínában általában főzik vagy teljesen párolják, Japánban serpenyőben pirítják, majd párolják, így alul ropogós, felül puha marad. A szezámolajjal készült változat még karakteresebb ízt ad a tölteléknek és a sütés során keletkező kérgének. Technikai tanács: mindig használj jó minőségű szezámolajat, amely friss és aromás – ez jelentősen javítja a végeredményt. Ahogy a gyoza sül, a szezámolaj édeskés illata betölti a konyhát, meghozva az étvágyat. Tökéletes választás családi vacsorához vagy vendégvárónak – egyszerre látványos és ízgazdag.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
300 g Darálthús (sertés vagy csirke)
150 g Káposzta (finomra vágva)
2 db Újhagyma
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 db Fokhagyma (reszelt)
1 ek. Szójaszósz
2 ek. Szezámolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a darálthúst, finomra vágott káposztát, aprított újhagymát, reszelt fokhagymát és gyömbért, szójaszószt, szezámolajat, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.

    Használj keverőt vagy kézzel gyúrd át – a jól elkevert massza nem esik szét a főzés során.

    2

    A gyoza lapok széleit nedvesítsd meg vízzel, majd helyezz egy teáskanálnyi tölteléket a közepükbe. Hajtsd félbe, és nyomd össze a széleit, akár redőzve is.

    Tarts egy kis tál vizet kéznél, hogy gyorsan tudj dolgozni és ne száradjon ki a tészta.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts fel egy evőkanál szezámolajat, majd tedd bele a batyukat úgy, hogy ne érjenek össze. Süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnák nem lesznek az aljukon.

    A szezámolaj füstpontja alacsony – ne melegítsd túl, különben keserű lesz!

    4

    Önts a serpenyőbe kb. 100 ml vizet, fedd le azonnal, és párold a gyozákat 5-6 percig, amíg a víz elpárolog és a tészta megpuhul.

    Ügyelj arra, hogy gyorsan fedd le a serpenyőt – különben a gőz elszökik, és nem puhul meg megfelelően.

    5

    Miután a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és süsd tovább 1-2 percig, hogy az aljuk újra ropogós legyen.

    Ekkor adhatsz hozzá még pár csepp szezámolajat az extra aromáért.

    6

    Tálald melegen szójaszósz vagy ecetes mártogatós mellé, és szórd meg pirított szezámmaggal és újhagymával.

    A tálalásnál használj sötét tálat vagy tányért – jobban kiemeli a gyoza arany színét.