A tejet és a tejszínt egy közepes lábosban melegítsd fel, amíg gőzölögni nem kezd. Ne forrald fel! TIPP: Keverd folyamatosan, hogy ne bőrösödjön vagy égjen le.
Alacsony lángon melegítsd, hogy elkerüld a leégést. Használj vastag aljú lábost a legjobb eredményért.
Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukor felével, amíg világos és sűrű állagú lesz. TIPP: Ez a lépés biztosítja a fagylalt krémességét.
A tojássárgákat és a cukrot addig keverd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, így elkerülheted a szemcsés állagot.
A meleg tejszínes keveréket öntsd lassan a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett. Öntsd vissza a lábosba, és főzd sűrűsödésig (kb. 82°C). TIPP: A kanál hátát be kell vonnia a keveréknek.
A lassú adagolás és a folyamatos keverés megakadályozza, hogy a tojás összeugorjon. Ha nincs hőmérőd, figyelj, hogy a krém ne forrjon.
A karamellt külön készítsd el: olvaszd meg a maradék cukrot egy tiszta lábosban, amíg borostyánszínű nem lesz. Vedd le a tűzről, add hozzá a sós tojásos tejes keveréket, majd alaposan keverd össze. TIPP: Vigyázz, mert felhabzik!
A karamellhez használj szélesebb aljú lábost, hogy egyenletesebben olvadjon a cukor. Ha a karamell túl sötét, keserű lesz.
Szűrd át a keveréket, és hagyd teljesen kihűlni, majd hűtsd legalább 4 órát hűtőben. TIPP: Fedd le folpackkal, hogy ne bőrösödjön meg a felszín.
A szűrés eltávolítja az esetleges tojásdarabokat vagy karamellcsomókat, így a fagylalt simább lesz. A hűtési idő alatt az ízek jobban összeérnek.
A hideg alapot öntsd fagylaltgépbe, és keverd sűrű, krémes fagylalttá. Tedd zárható dobozba, és a felszínre szórj egy kevés durva szemű tengeri sót. Fagyaszd további 2-3 órára. TIPP: Tálalás előtt hagyd állni 5 percig, hogy könnyebben kanalazható legyen.
Ha nincs fagylaltgéped, tedd a keveréket fagyasztóba, és 30 percenként keverd át, amíg el nem éri a kívánt állagot. A só kiemeli a karamell édességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.