Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Akkor jó, ha testhőmérsékletű.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és a finomra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre közepes lángon.
Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy párolódjon.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így lesz a tészta levelesebb. Használhatsz vajreszelőt a könnyebb morzsoláshoz.
Add hozzá a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztőt és a kihűlt pirított hagymát, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat mindig pihentetéssel kombináld, hogy a tészta ne húzódjon vissza. A hajtogatások során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami a sütés során levelessé teszi a pogácsát.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz és könnyebben kezelhető. Tedd meleg helyre, hogy gyorsabban keljen.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, de ne dolgozd túl, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának. A pogácsákat ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
Ha teljesen kihűltek, légmentesen záródó dobozban tárolhatod, de frissen a legfinomabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.