Hagymás pogácsa tálalva

Hagymás pogácsa

A hagymás pogácsa egy különleges, karakteres ízvilágú magyar sós sütemény, amely a pirított hagyma édeskés aromájával nyűgözi le az ízlelőbimbókat. A hagyományos pogácsák egyik legízletesebb változata, amely tökéletes választás vendégvárónak vagy egy kiadós leves mellé. A kívül ropogós, belül omlós állag teszi igazán különlegessé ezt a pogácsát, amely generációk óta népszerű a magyar konyhában.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
2 db Vöröshagyma
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olaj
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Akkor jó, ha testhőmérsékletű.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és a finomra vágott vöröshagymát pirítsd üvegesre közepes lángon.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy párolódjon.

    3

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, mert így lesz a tészta levelesebb. Használhatsz vajreszelőt a könnyebb morzsoláshoz.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztőt és a kihűlt pirított hagymát, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejfölt.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat mindig pihentetéssel kombináld, hogy a tészta ne húzódjon vissza. A hajtogatások során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami a sütés során levelessé teszi a pogácsát.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta lazább lesz és könnyebben kezelhető. Tedd meleg helyre, hogy gyorsabban keljen.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, de ne dolgozd túl, mert akkor kemény lesz a pogácsa.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának. A pogácsákat ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    Ha teljesen kihűltek, légmentesen záródó dobozban tárolhatod, de frissen a legfinomabb.