HagyomĂĄnyos Ă©lesztƑs focaccia tĂĄlalva

HagyomĂĄnyos Ă©lesztƑs focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pĂ©kĂĄru, amelyet az egĂ©sz vilĂĄgon elƑszeretettel fogyasztanak. A hagyomĂĄnyos Ă©lesztƑs focaccia egy egyszerƱ, de rendkĂ­vĂŒl Ă­zletes Ă©tel, amely a mediterrĂĄn konyha egyik alapĂ©tele. A tĂ©sztĂĄt olĂ­vaolajjal locsoljĂĄk meg, Ă­gy gazdag Ă©s Ă­nycsiklandĂł Ă­zeket kap, miközben ropogĂłs Ă©s lĂĄgy marad.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 20 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 30 ml Oliváraj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Cukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tĂĄlba, majd kĂ©szĂ­ts egy kis mĂ©lyedĂ©st a közepĂ©re. Morzsold bele az Ă©lesztƑt Ă©s add hozzĂĄ a cukrot. Öntsd rĂĄ a langyos vizet Ă©s hagyd ĂĄllni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfusson.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos! Ha tĂșl forrĂł, megöli az Ă©lesztƑt, ha tĂșl hideg, nem aktivĂĄlĂłdik. A langyos vĂ­z (kb. 30-35°C) az ideĂĄlis.

    2

    MiutĂĄn az Ă©lesztƑ felfutott, add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat Ă©s a sĂłt. Keverd el, majd gyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz.

    A sĂł gĂĄtolja az Ă©lesztƑ mƱködĂ©sĂ©t, ezĂ©rt fontos, hogy csak az Ă©lesztƑ felfutĂĄsa utĂĄn add hozzĂĄ.

    3

    FormĂĄlj a tĂ©sztĂĄbĂłl egy gömböt, tedd vissza a tĂĄlba, Ă©s letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nem nƑ.

    A tålat kend ki olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely segít a tésztånak gyorsabban megkelni.

    4

    Amikor a tĂ©szta megkelt, nyĂșjtsd ki 2-3 cm vastagsĂĄgĂșra. Tedd egy olĂ­vaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le és szép aranybarna legyen az alja.

    5

    A tĂ©sztĂĄt enyhĂ©n nyomkodd meg, hogy kis mĂ©lyedĂ©sek keletkezzenek. Egy-kĂ©t evƑkanĂĄl olĂ­vaolajat locsolj a tetejĂ©re.

    A mĂ©lyedĂ©sekbe kerĂŒlƑ olĂ­vaolaj Ă­zletesebbĂ© Ă©s szaftosabbĂĄ teszi a focacciĂĄt. SzĂłrd meg durva szemƱ sĂłval Ă©s fƱszernövĂ©nyekkel is!

    6

    ElƑmelegĂ­tett 220°C-os sĂŒtƑben sĂŒsd 20-25 percig, amĂ­g a focaccia aranybarna Ă©s ropogĂłs lesz.

    A magas hƑmĂ©rsĂ©klet segĂ­t abban, hogy a focaccia gyorsan megsĂŒljön Ă©s ropogĂłs legyen. Figyeld a sĂŒtƑt, nehogy megĂ©gjen!

    7

    SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd hƱlni 10 percig, majd szeleteld fel Ă©s tĂĄlald.

    Frissen a legfinomabb, de måsnap is ízletes. Tårolhatod légmentesen zåródó edényben.