A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz (kb. 30-35°C) az ideális.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A só gátolja az élesztő működését, ezért fontos, hogy csak az élesztő felfutása után add hozzá.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le és szép aranybarna legyen az alja.
A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy kis mélyedések keletkezzenek. Egy-két evőkanál olívaolajat locsolj a tetejére.
A mélyedésekbe kerülő olívaolaj ízletesebbé és szaftosabbá teszi a focacciát. Szórd meg durva szemű sóval és fűszernövényekkel is!
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A magas hőmérséklet segít abban, hogy a focaccia gyorsan megsüljön és ropogós legyen. Figyeld a sütőt, nehogy megégjen!
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
Frissen a legfinomabb, de másnap is ízletes. Tárolhatod légmentesen záródó edényben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.