Hagyományos élesztős focaccia tálalva

Hagyományos élesztős focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. A hagyományos élesztős focaccia egy egyszerű, de rendkívül ízletes étel, amely a mediterrán konyha egyik alapétele. A tésztát olívaolajjal locsolják meg, így gazdag és ínycsiklandó ízeket kap, miközben ropogós és lágy marad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz (kb. 30-35°C) az ideális.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A só gátolja az élesztő működését, ezért fontos, hogy csak az élesztő felfutása után add hozzá.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le és szép aranybarna legyen az alja.

    5

    A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy kis mélyedések keletkezzenek. Egy-két evőkanál olívaolajat locsolj a tetejére.

    A mélyedésekbe kerülő olívaolaj ízletesebbé és szaftosabbá teszi a focacciát. Szórd meg durva szemű sóval és fűszernövényekkel is!

    6

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A magas hőmérséklet segít abban, hogy a focaccia gyorsan megsüljön és ropogós legyen. Figyeld a sütőt, nehogy megégjen!

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    Frissen a legfinomabb, de másnap is ízletes. Tárolhatod légmentesen záródó edényben.