Hainanese csirkés rizs tálalva friss uborkával és korianderrel

Hainanese csirkés rizs

A Hainanese csirkés rizs az egyik legismertebb délkelet-ázsiai fogás, amely Kínából származik, de leginkább Szingapúr és Malajzia nemzeti ételeként vált híressé. Az egyszerű, de tökéletesen kiegyensúlyozott ízek teszik különlegessé: a szaftos főtt csirke, a fűszeres rizs és a csirke alapléből készült leves együtt alkot egy harmonikus fogást. A tökéletes Hainanese csirke titka a lassú főzés és a hideg vizes fürdő, amely megőrzi a hús lédússágát és a bőr feszességét. Próbáld ki ezt az autentikus receptet, hogy egy igazi ázsiai klasszikust élvezhess otthon is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Egész csirke
2 l Víz
50 g Gyömbér
3 szál Újhagyma
2 tk.
300 g Jázmin rizs
2 ek. Csirke zsír vagy olaj
3 gerezd Fokhagyma
600 ml Csirke alaplé
2 ek. Sötét szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 csokor Friss koriander
1 db Uborka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Tisztítsd meg az egész csirkét, és dörzsöld be kívül-belül sóval. Ez segít a bőr feszesebbé tételében és az ízek kiemelésében.

    A sózás mellett használhatsz egy kevés kínai ötfűszer keveréket is a még autentikusabb ízélményért.

    2

    Egy nagy fazékban forralj fel 2 liter vizet, és adj hozzá vastagon szeletelt gyömbért és az újhagymát. Helyezd bele az egész csirkét, majd csökkentsd a hőt, hogy a víz gyöngyözve forrjon.

    A gyömbér és az újhagyma mellett tehetsz a főzővízbe néhány gerezd fokhagymát is.

    3

    Főzd a csirkét alacsony lángon 45-50 percig, időnként megfordítva, hogy egyenletesen megfőjön.

    A főzési idő függ a csirke méretétől. Ellenőrizd, hogy a comboknál a hús teljesen átsült-e.

    4

    Amikor a csirke elkészült, óvatosan vedd ki, és helyezd egy hideg vízzel teli edénybe 5 percre. Ez segít a bőr feszességének megőrzésében.

    A jeges víz még hatékonyabb a bőr feszességének megőrzésében.

    5

    Szűrd le a csirke főzőlevét, amelyet később az alapléhez és a rizs főzéséhez használunk.

    A főzőlevet alaposan szűrd le, hogy ne maradjanak benne csontszilánkok vagy egyéb szennyeződések.

    6

    Egy serpenyőben hevítsd fel a csirkezsírt vagy olajat, majd pirítsd benne az apróra vágott fokhagymát illatosra.

    A csirkezsír adja a legautentikusabb ízt, de ha nincs, használhatsz növényi olajat is.

    7

    Öntsd hozzá a megmosott jázmin rizst, és pirítsd át 1-2 percig, hogy minden szem be legyen vonva az ízesített zsírral.

    A jázmin rizs helyett használhatsz basmati rizst is, de a jázmin rizs illata és íze jobban passzol ehhez az ételhez.

    8

    Öntsd hozzá a csirke főzőlevéből készült alaplevet (600 ml), majd fedő alatt főzd alacsony lángon 12-15 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadékot felszívja.

    A rizs főzéséhez szükséges folyadék mennyisége függ a rizs típusától. Ha a rizs nem puhul meg teljesen, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    9

    A főtt csirkét vágd kisebb darabokra, majd kend meg egy kevés szezámolajjal, hogy fényes maradjon és még ízletesebb legyen.

    A csirkét tálalás előtt közvetlenül szeleteld fel, hogy ne száradjon ki.

    10

    Tálald a rizst a szeletelt csirkével, friss korianderrel és uborkaszeletekkel. Mellé kínálj sötét szójaszószt és csirke alaplevet levestként.

    Készíthetsz egy gyömbéres-újhagymás mártogatóst is: apríts fel gyömbért és újhagymát, keverd össze szezámolajjal és egy csipet sóval.