Tisztítsd meg az egész csirkét, és dörzsöld be kívül-belül sóval. Ez segít a bőr feszesebbé tételében és az ízek kiemelésében.
A sózás mellett használhatsz egy kevés kínai ötfűszer keveréket is a még autentikusabb ízélményért.
Egy nagy fazékban forralj fel 2 liter vizet, és adj hozzá vastagon szeletelt gyömbért és az újhagymát. Helyezd bele az egész csirkét, majd csökkentsd a hőt, hogy a víz gyöngyözve forrjon.
A gyömbér és az újhagyma mellett tehetsz a főzővízbe néhány gerezd fokhagymát is.
Főzd a csirkét alacsony lángon 45-50 percig, időnként megfordítva, hogy egyenletesen megfőjön.
A főzési idő függ a csirke méretétől. Ellenőrizd, hogy a comboknál a hús teljesen átsült-e.
Amikor a csirke elkészült, óvatosan vedd ki, és helyezd egy hideg vízzel teli edénybe 5 percre. Ez segít a bőr feszességének megőrzésében.
A jeges víz még hatékonyabb a bőr feszességének megőrzésében.
Szűrd le a csirke főzőlevét, amelyet később az alapléhez és a rizs főzéséhez használunk.
A főzőlevet alaposan szűrd le, hogy ne maradjanak benne csontszilánkok vagy egyéb szennyeződések.
Egy serpenyőben hevítsd fel a csirkezsírt vagy olajat, majd pirítsd benne az apróra vágott fokhagymát illatosra.
A csirkezsír adja a legautentikusabb ízt, de ha nincs, használhatsz növényi olajat is.
Öntsd hozzá a megmosott jázmin rizst, és pirítsd át 1-2 percig, hogy minden szem be legyen vonva az ízesített zsírral.
A jázmin rizs helyett használhatsz basmati rizst is, de a jázmin rizs illata és íze jobban passzol ehhez az ételhez.
Öntsd hozzá a csirke főzőlevéből készült alaplevet (600 ml), majd fedő alatt főzd alacsony lángon 12-15 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadékot felszívja.
A rizs főzéséhez szükséges folyadék mennyisége függ a rizs típusától. Ha a rizs nem puhul meg teljesen, adj hozzá még egy kevés alaplevet.
A főtt csirkét vágd kisebb darabokra, majd kend meg egy kevés szezámolajjal, hogy fényes maradjon és még ízletesebb legyen.
A csirkét tálalás előtt közvetlenül szeleteld fel, hogy ne száradjon ki.
Tálald a rizst a szeletelt csirkével, friss korianderrel és uborkaszeletekkel. Mellé kínálj sötét szójaszószt és csirke alaplevet levestként.
Készíthetsz egy gyömbéres-újhagymás mártogatóst is: apríts fel gyömbért és újhagymát, keverd össze szezámolajjal és egy csipet sóval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.