Halva mandulával, frissen tálalva

Halva mandulával

A halva egy tradicionális indiai édesség, amelyet búzadarából és cukorból készítenek. Az étel a hindú vallásban szoros kapcsolatban áll a különböző ünnepekkel és vallási ceremóniákkal. Az idők folyamán különböző variációk jöttek létre, és az egyik legnépszerűbb verzió a mandulás halva. A mandula hozzáadásával az étel gazdag ízvilágot kap, és tökéletes desszertté válik.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Semolina (búzadara)
150 g Cukor
400 ml Víz
100 ml Tej
50 g Ghee (tisztított vaj)
50 g Mandula
1 ek. Rózsavíz
1 csipet Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A ghee-t hevítsd egy serpenyőben, majd add hozzá a búzadarát. Pirítsd a dara szemeket folyamatos keverés mellett, amíg enyhén aranybarna színt nem kapnak.

    A búzadara pirítása segít abban, hogy a halva gazdag, pirított ízt kapjon.

    2

    Egy külön edényben, a vízhez add hozzá a cukrot és a tejet, majd melegítsd fel őket, amíg a cukor feloldódik.

    A víz és tej kombinációja sima, krémes állagot ad a halva alapjának.

    3

    Miután a búzadara megpirult, lassan öntsd hozzá a meleg cukros-tejes keveréket a darához, miközben folyamatosan kevered.

    A folyadék hozzáadásakor legyél óvatos, mivel a dara gyorsan felszívja a folyadékot.

    4

    Főzd a keveréket közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a halva összesűrűsödik, és az összes folyadékot felszívja.

    A halva állaga akkor lesz megfelelő, ha egyesül a ghee-vel, és a tészta már nem tapad az edény falához.

    5

    Amikor a halva kész, tedd félre, és hagyd pihenni 10 percig.

    A pihentetés segít, hogy a halva ízei összeérjenek és még finomabb legyen.

    6

    A mandulát pirítsd meg egy serpenyőben, amíg enyhén aranybarna nem lesz, majd szórd a kész halva tetejére.

    A pirított mandula nemcsak ízt ad, hanem ropogós textúrát is biztosít a halvának.

    7

    Tálald a halvát melegen, és ha szeretnéd, egy kevés rózsavíz hozzáadásával extra illatot adhatsz neki.

    A rózsavíz egy finom virágos ízt ad, amitől az étel különlegesebbé válik.