Halva mazsolával, édes és szezámmagos desszert

Halva mazsolával

A halva egy ősi közel-keleti édesség, amelyet szezámmagból készítenek. A mazsola hozzáadásával egy extra édességet és textúrát adunk a hagyományos recepthez. Ez a desszert tökéletes választás azok számára, akik szeretnének egy egyszerű, de ínycsiklandó édességet készíteni, ami a szezámmag és a cukor természetes ízét egyesíti. Az étel története évezredekre nyúlik vissza, és számos kultúrában kedvelt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Szezámmag
150 g Cukor
100 ml Víz
50 g Mazsola
1 ek. Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szezámmagot egy száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg.

    A pirított szezámmag íze sokkal intenzívebb, ezért fontos, hogy ne hagyd túl sokáig a tűzhelyen!

    2

    A vizet és a cukrot egy lábasban melegítsd fel, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Amint a szirup kezd forrni, vedd le a tűzről.

    Használj közepes lángot, hogy a cukor ne karamellizálódjon, hanem szépen feloldódjon a vízben.

    3

    A pirított szezámmagot egy mozsárban törd meg kicsit, hogy egy durva, de egységes textúrát kapj. Ezután add hozzá a cukorsziruphoz.

    A mozsárban való törés segít abban, hogy a szezámmag ne legyen túl durva, de mégis megőrzi a ropogós textúrát.

    4

    A vaníliás cukrot és citromlevet is add hozzá, és keverd alaposan össze.

    A citromlé egy kis frissességet ad az ételnek, miközben a vaníliás cukor finom aromát ad a halvához.

    5

    A vajat egy serpenyőben olvaszd fel, majd add hozzá a szezámmagos keveréket. Kevergetve pirítsd össze 5-7 percig, hogy a halva egy kicsit megszilárduljon.

    Ne hagyd túl hosszú ideig a serpenyőben, hogy ne legyen túl kemény a halva.

    6

    Végül keverd hozzá a mazsolát, és jól dolgozd össze a masszát.

    A mazsola édessége tökéletesen kiegészíti a szezámmag ízét, és egy kis textúrát is ad a halvának.

    7

    A kész halvát tedd egy tálba, és hagyd teljesen kihűlni, hogy megszilárduljon.

    Minél hosszabb ideig hagyod pihenni, annál szilárdabb lesz a halva. Tálalás előtt érdemes hűtőben pihentetni pár órát.