Harira sáfránnyal, sűrű fűszeres marokkói leves tálban, tészta és hüvelyesek darabjaival

Harira sáfránnyal

Történeti háttér: A harira a marokkói konyha egyik legismertebb levese, amelyet évszázadok óta fogyasztanak különféle ünnepi alkalmakkor – különösen ramadán idején, amikor a nap végén ezzel törik meg a böjtöt. Eredetileg húsos alapokon nyugvó, hüvelyesekkel és fűszerekkel gazdagon megkomponált egytálétel. A sáfrány nemcsak színt, hanem elegáns ízt is ad az ételnek, amely ettől válik igazán különlegessé. Érzelmi felvezetés: Ahogy a harira illata betölti a konyhát, a fűszerek melegséget árasztanak, a csicseriborsó és a tészta tartalmas textúrája pedig otthonosságot csempész az étkezésbe. Technikai tanács: A lisztes habarás elengedhetetlen a megfelelő sűrűséghez – mindig hideg vízzel keverd el, és keverés közben add hozzá a leveshez. Felhasználói élmény: Egy tál harira nemcsak tápláló, de egy kis darab Marokkót is az asztalra hoz – különösen hideg napokon melengető, fűszeres örömforrás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Marhahús (darabolt, sovány)
150 g Csicseriborsó (főtt)
100 g Lencse
200 g Paradicsompüré
1 db Zeller
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
2 ek. Petrezselyem
2 ek. Koriander
0.2 g Sáfrány
0.5 tk. Fahéj
0.5 tk. Gyömbér (őrölt)
0.5 tk. Kurkuma
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Liszt
1.5 l Víz
2 ek. Olívaolaj
50 g Tészta (vékony, pl. cérnametélt)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Párold üvegesre közepes lángon.

    Ne pirítsd túl – a cél a hagyma puhulása, nem barnulása!

    2

    Add hozzá a kockázott marhahúst, és pirítsd fehéredésig. Ezután szórd rá a fűszereket: sáfrányt, fahéjat, gyömbért, kurkumát, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy a hús átvegye az ízeket.

    A sáfrányt előzetesen áztasd be kevés forró vízbe – így jobban kioldódik az aromája és a színe!

    3

    Add hozzá a finomra vágott zellert, petrezselymet és koriandert, majd öntsd fel 1 liter vízzel. Fedd le, és főzd alacsony lángon kb. 30 percig, amíg a hús megpuhul.

    Ha gyorsabban szeretnéd, használhatsz kuktát is – így kb. 15 perc alatt kész a hús.

    4

    Ezután add hozzá a főtt csicseriborsót, a megmosott lencsét és a paradicsompürét. Főzd további 20 percig közepes lángon.

    A paradicsompüré savasságát kiegyensúlyozhatod egy csipet cukorral, ha túl erősnek érzed.

    5

    Egy kis tálban keverd el a lisztet kb. 2 dl hideg vízzel, hogy sima, csomómentes keveréket kapj. Öntsd ezt a leveshez, folyamatos keverés közben, hogy besűrítse.

    Folyamatos keveréssel elkerülhető a csomók képződése – ezt a lépést ne hagyd ki!

    6

    Add hozzá a cérnametéltet és még fél liter vizet. Főzd további 10-15 percig, amíg a tészta is megpuhul. A végeredmény egy sűrű, tartalmas leves lesz.

    Ha állni hagyod, a tészta tovább sűríti – érdemes frissen tálalni, vagy később kevés vízzel hígítani.