A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása segít megelőzni a csomósodást, és levegősebbé teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kemény lesz.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat azért kell olajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely, például a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva.
A csirkemellet kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét és a zúzott fokhagymát.
A csirkemell helyett használhatsz csirkecomb filét is, az szaftosabb lesz.
Amikor a csirke elkezd pirulni, hozzáadjuk a harissza pasztát, majd pár percig összepirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Ha nincs harissza pasztád, használhatsz csípős paprikakrémet vagy chilit is. A harissa mennyiségét ízlés szerint állítsd.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. Ha nagyon visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.
A paradicsomszószt elkeverjük az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne kenj túl sok szószt a tésztára, mert elázhat. A széleket hagyd szabadon, hogy könnyebben össze tudjad hajtani.
A paradicsomos részre rákanalazzuk a harisszás csirkés tölteléket, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát és a feta sajtot.
A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán, és ne tegyél rá túl sokat, mert kifolyhat sütés közben. Más sajtokkal is helyettesítheted a mozzarellát és a feta sajtot.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata nem csak dekoratív, hanem biztosítja a tökéletes zárást, így a töltelék nem fog kifolyni.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejfölt is a kenéshez, ha nincs otthon tojás. A tejtől fényesebb lesz, a tejföltől pedig ropogósabb.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Figyeld a calzonékat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, így könnyebben szeletelhető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.