Frissen sült Harisszás Calzone

Harisszás calzone

A harissza egy tunéziai eredetű fűszerpaszta, amely pikáns és gazdag ízvilágával tökéletesen illik a mediterrán ételekhez. Ez a calzone a fűszeres harissza pasztával készült csirkét ötvözi a feta sajt lágy textúrájával, amely egyedi és különleges ízélményt nyújt. Ideális választás azok számára, akik szeretik a karakteres, fűszeres ételeket.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Paradicsomszósz
200 g Csirkemell
2 tk. Harissza paszta
100 g Feta sajt
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása segít megelőzni a csomósodást, és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    Fontos, hogy a víz langyos legyen, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kemény lesz.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tálat azért kell olajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely, például a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva.

    5

    A csirkemellet kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét és a zúzott fokhagymát.

    A csirkemell helyett használhatsz csirkecomb filét is, az szaftosabb lesz.

    6

    Amikor a csirke elkezd pirulni, hozzáadjuk a harissza pasztát, majd pár percig összepirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs harissza pasztád, használhatsz csípős paprikakrémet vagy chilit is. A harissa mennyiségét ízlés szerint állítsd.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. Ha nagyon visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.

    8

    A paradicsomszószt elkeverjük az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    Ne kenj túl sok szószt a tésztára, mert elázhat. A széleket hagyd szabadon, hogy könnyebben össze tudjad hajtani.

    9

    A paradicsomos részre rákanalazzuk a harisszás csirkés tölteléket, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát és a feta sajtot.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán, és ne tegyél rá túl sokat, mert kifolyhat sütés közben. Más sajtokkal is helyettesítheted a mozzarellát és a feta sajtot.

    10

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata nem csak dekoratív, hanem biztosítja a tökéletes zárást, így a töltelék nem fog kifolyni.

    11

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejfölt is a kenéshez, ha nincs otthon tojás. A tejtől fényesebb lesz, a tejföltől pedig ropogósabb.

    12

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Figyeld a calzonékat sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.

    13

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, így könnyebben szeletelhető.