Frissen sült hawai’i ananászos croissant

Hawai’i ananászos croissant

Hawaii konyhája híres a trópusi ízekről, és az ananász az egyik legkedveltebb gyümölcs a helyi ételekben. Ebben a receptben a klasszikus francia croissantot kombináltuk friss ananásszal és édes ananászlekvárral, hogy egy igazán különleges, trópusi péksüteményt hozzunk létre. Az ananász frissessége és a vajas, réteges tészta tökéletes egyensúlyt teremt, így minden falat egy egzotikus ízélményt nyújt. Ha szereted a gyümölcsös süteményeket, ezt a croissantot imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Friss ananász
50 g Ananászlekvár
30 g Barna cukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A konyharuha nedves is lehet, hogy ne száradjon ki a tészta. A meleg hely segíti a kelést.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyott, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor nem lesz leveles a tészta.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A nyújtás és hajtogatás során figyelj arra, hogy a vaj ne szakadjon ki a tésztából. A hűtés segít, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi ananászlekvárt és néhány apróra vágott friss ananászdarabot.

    Ha nincs ananászlekvár, használhatsz más ízű lekvárt is, vagy akár friss ananászt is karamellizálhatsz.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tésztát, mert akkor nem fog szépen kelni.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés is fontos, hogy a croissantok könnyűek és levegősek legyenek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.

    A tojás helyett használhatsz tejet is a kenéshez. A barnacukor karamellizálódik sütés közben, de helyettesítheted kristálycukorral is.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Érdemes figyelni a sütési időt, mert sütőfüggő lehet. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukorral való megszórást közvetlenül tálalás előtt végezd, mert a porcukor idővel felszívódhat.