Melegítsük fel a vizet 70 °C-ra, majd adjuk hozzá az őrölt malátát. Tartsuk a hőmérsékletet, és hagyjuk ázni 60 percig, hogy a cukrok kioldódjanak a malátából.
Fontos a pontos hőmérséklet tartása, mivel a túl magas hő károsíthatja az enzimeket, a túl alacsony pedig nem oldja ki megfelelően a cukrokat. Használj hőmérőt!
Szűrjük le a malátát, és az így kapott folyadékot (sörlé) forraljuk fel. A forrás elején adjuk hozzá a komlót, hogy a sörnek keserű ízt adjunk.
A komló hozzáadásának időpontja befolyásolja a sör keserűségét és aromáját. Minél korábban adod hozzá, annál keserűbb lesz a sör.
Forraljuk a sörlevet 60 percig, majd hűtsük le gyorsan szobahőmérsékletre egy steril hűtőspirál segítségével.
A gyors lehűtés elengedhetetlen a fertőzések elkerülése érdekében. A hűtőspirált forrald ki használat előtt!
Öntsük át a lehűlt sörlevet egy fermentáló tartályba, és adjuk hozzá a sörélesztőt. Zárjuk le a tartályt egy kotyogóval, hogy az erjedési folyamat során keletkező gázok távozhassanak.
A fermentáló tartály és a kotyogó tisztasága kritikus a sör minősége szempontjából. Használj fertőtlenítőszert!
Hagyjuk a sört fermentálódni 1-2 hétig szobahőmérsékleten, amíg az erjedés befejeződik.
Az ideális fermentációs hőmérséklet élesztőfüggő. Olvasd el az élesztő csomagolásán található utasításokat!
Az erjedés végén adjuk hozzá a cukrot a palackozáshoz, hogy a sör karbonizálódjon. Töltsük steril üvegekbe, és zárjuk le légmentesen.
A cukor mennyisége befolyásolja a sör szénsavasságát. Túl sok cukor túlnyomást okozhat, ami az üvegek felrobbanásához vezethet. Használj cukormérőt!
Hagyjuk a palackozott sört pihenni további 1-2 hétig, hogy a karbonizáció teljes legyen. Fogyasztás előtt hűtsük le.
A palackozott sört sötét, hűvös helyen tárold a karbonizáció alatt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.