HĂĄzi sör ĂŒvegben tĂĄlalva

Håzi sör

A sörfƑzĂ©s egy rĂ©gi hagyomĂĄny, amelyet az elmĂșlt Ă©vekben egyre többen fedeztek fel Ășjra otthoni körĂŒlmĂ©nyek között. A hĂĄzi sör kĂ©szĂ­tĂ©se nemcsak egy izgalmas hobbi, hanem egy remek lehetƑsĂ©g arra, hogy sajĂĄt Ă­zlĂ©sĂŒnk szerint kĂ©szĂ­tsĂŒnk friss Ă©s kĂŒlönleges sört. Tipp: Ha szeretnĂ©nk vĂĄltozatosabb Ă­zeket, kĂ­sĂ©rletezzĂŒnk kĂŒlönbözƑ komlĂłfajtĂĄkkal vagy fƱszerekkel, pĂ©ldĂĄul korianderrel vagy narancshĂ©jjal.

ElƑkĂ©szĂŒlet 3 Ăłra
Elkészítés 1 óra
Teljes 4 Ăłra
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 20
⭕ 4 kg Maláta (ƑrlƑtt árpa)
⭕ 50 g Komló
⭕ 1 kg Cukor
⭕ 10 g SörĂ©lesztƑ
⭕ 20 l Víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsĂŒk fel a vizet 70 °C-ra, majd adjuk hozzĂĄ az Ƒrölt malĂĄtĂĄt. Tartsuk a hƑmĂ©rsĂ©kletet, Ă©s hagyjuk ĂĄzni 60 percig, hogy a cukrok kioldĂłdjanak a malĂĄtĂĄbĂłl.

    Fontos a pontos hƑmĂ©rsĂ©klet tartĂĄsa, mivel a tĂșl magas hƑ kĂĄrosĂ­thatja az enzimeket, a tĂșl alacsony pedig nem oldja ki megfelelƑen a cukrokat. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt!

    2

    SzƱrjĂŒk le a malĂĄtĂĄt, Ă©s az Ă­gy kapott folyadĂ©kot (sörlĂ©) forraljuk fel. A forrĂĄs elejĂ©n adjuk hozzĂĄ a komlĂłt, hogy a sörnek keserƱ Ă­zt adjunk.

    A komlĂł hozzĂĄadĂĄsĂĄnak idƑpontja befolyĂĄsolja a sör keserƱsĂ©gĂ©t Ă©s aromĂĄjĂĄt. MinĂ©l korĂĄbban adod hozzĂĄ, annĂĄl keserƱbb lesz a sör.

    3

    Forraljuk a sörlevet 60 percig, majd hƱtsĂŒk le gyorsan szobahƑmĂ©rsĂ©kletre egy steril hƱtƑspirĂĄl segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

    A gyors lehƱtĂ©s elengedhetetlen a fertƑzĂ©sek elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben. A hƱtƑspirĂĄlt forrald ki hasznĂĄlat elƑtt!

    4

    ÖntsĂŒk ĂĄt a lehƱlt sörlevet egy fermentĂĄlĂł tartĂĄlyba, Ă©s adjuk hozzĂĄ a sörĂ©lesztƑt. ZĂĄrjuk le a tartĂĄlyt egy kotyogĂłval, hogy az erjedĂ©si folyamat sorĂĄn keletkezƑ gĂĄzok tĂĄvozhassanak.

    A fermentĂĄlĂł tartĂĄly Ă©s a kotyogĂł tisztasĂĄga kritikus a sör minƑsĂ©ge szempontjĂĄbĂłl. HasznĂĄlj fertƑtlenĂ­tƑszert!

    5

    Hagyjuk a sört fermentĂĄlĂłdni 1-2 hĂ©tig szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, amĂ­g az erjedĂ©s befejezƑdik.

    Az ideĂĄlis fermentĂĄciĂłs hƑmĂ©rsĂ©klet Ă©lesztƑfĂŒggƑ. Olvasd el az Ă©lesztƑ csomagolĂĄsĂĄn talĂĄlhatĂł utasĂ­tĂĄsokat!

    6

    Az erjedĂ©s vĂ©gĂ©n adjuk hozzĂĄ a cukrot a palackozĂĄshoz, hogy a sör karbonizĂĄlĂłdjon. TöltsĂŒk steril ĂŒvegekbe, Ă©s zĂĄrjuk le lĂ©gmentesen.

    A cukor mennyisĂ©ge befolyĂĄsolja a sör szĂ©nsavassĂĄgĂĄt. TĂșl sok cukor tĂșlnyomĂĄst okozhat, ami az ĂŒvegek felrobbanĂĄsĂĄhoz vezethet. HasznĂĄlj cukormĂ©rƑt!

    7

    Hagyjuk a palackozott sört pihenni tovĂĄbbi 1-2 hĂ©tig, hogy a karbonizĂĄciĂł teljes legyen. FogyasztĂĄs elƑtt hƱtsĂŒk le.

    A palackozott sört sötét, hƱvös helyen tårold a karbonizåció alatt.