HortobĂĄgyi hĂșsos palacsinta tĂĄlalva

HortobĂĄgyi HĂșsos Palacsinta

A HortobĂĄgyi hĂșsos palacsinta egy ikonikus magyar Ă©tel, amely az 1958-as brĂŒsszeli vilĂĄgkiĂĄllĂ­tĂĄsra kĂ©szĂŒlt elƑször, ahol hatalmas sikert aratott. A fogĂĄs a klasszikus magyar Ă­zeket ötvözi: a vĂ©kony palacsinta, a fƱszeres darĂĄlt hĂșs Ă©s a tejfölös paprikĂĄs szĂłsz tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkot. Eredetileg maradĂ©k pörkölt ĂșjrahasznosĂ­tĂĄsĂĄra talĂĄltĂĄk ki, de mĂĄra az egyik legismertebb magyar sĂłs palacsinta lett, amelyet Ă©ttermekben Ă©s otthon is gyakran kĂ©szĂ­tenek. Ez a recept a tradicionĂĄlis Ă­zvilĂĄgot idĂ©zi meg, egy egyszerƱ, mĂ©gis kĂŒlönleges fogĂĄs formĂĄjĂĄban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Liszt
⭕ 300 ml Tej
⭕ 100 ml Szódavíz
⭕ 2 db Tojás
⭕ 1 csipet Só
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 400 g SertĂ©shĂșs (darĂĄlt vagy aprĂłra vĂĄgott)
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Paprika (Ă©des, Ƒrölt)
⭕ 1 db Paradicsom
⭕ 150 g Tejföl
⭕ 1 ek. Liszt (szószhoz)
⭕ 200 ml Víz
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet, a tojåsokat, a tejet, a szódavizet és egy csipet sót, majd keverd simåra a palacsintatésztåt.

    A szĂłdavĂ­ztƑl a palacsinta könnyebb Ă©s lĂ©giesebb lesz. Ha nincs szĂłdavized, hasznĂĄlhatsz helyette sima vizet is.

    2

    Hagyd a tĂ©sztĂĄt pihenni 10-15 percig, majd egy olajjal vĂ©konyan kikent serpenyƑben sĂŒss vĂ©kony palacsintĂĄkat.

    A pihentetĂ©s alatt a liszt megduzzad, Ă­gy a palacsintĂĄk könnyebben sĂŒlnek Ă©s nem szakadnak el.

    3

    A töltelĂ©khez aprĂ­tsd fel a hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt, majd egy serpenyƑben kevĂ©s olajon dinszteld meg.

    A hagymåt és a fokhagymåt alacsony långon dinszteld, hogy ne égjenek meg.

    4

    Add hozzĂĄ a darĂĄlt hĂșst, sĂłzd, borsozd, Ă©s szĂłrd meg a pirospaprikĂĄval. Add hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott paradicsomot Ă©s önts rĂĄ egy kevĂ©s vizet.

    HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ, friss darĂĄlt hĂșst. A pirospaprikĂĄt Ăłvatosan adagold, mert könnyen megĂ©ghet Ă©s keserƱvĂ© teheti az Ă©telt.

    5

    FƑzd a töltelĂ©ket közepes lĂĄngon, amĂ­g a hĂșs teljesen megpuhul, Ă©s a szaft kissĂ© besƱrƱsödik (kb. 20 perc).

    IdƑnkĂ©nt keverd meg a töltelĂ©ket, hogy ne Ă©gjen le.

    6

    A kĂ©sz hĂșsos ragut egy szƱrƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel vĂĄlaszd el a szaftjĂĄtĂłl, majd a hĂșst oszd el a palacsintĂĄk közepĂ©n Ă©s tekerd fel Ƒket.

    A szaftot ne dobd ki, mert ebbƑl kĂ©szĂŒl a szĂłsz! A palacsintĂĄkat szorosan tekerd fel, hogy ne essenek szĂ©t.

    7

    A szĂłszhoz keverd el a tejfölt a liszttel, majd öntsd a maradĂ©k szaftba, Ă©s alacsony lĂĄngon fƑzd sƱrƱre.

    A lisztet alaposan keverd el a tejföllel, hogy ne maradjanak benne csomĂłk. A szĂłszt folyamatosan kevergetve fƑzd, hogy ne Ă©gjen le.

    8

    Helyezd a töltött palacsintĂĄkat egy hƑállĂł tĂĄlba, majd locsold meg a tejfölös-paprikĂĄs szĂłsszal.

    A palacsintåkat szorosan egymås mellé helyezd a tålba, hogy ne tudjanak szétnyílni.

    9

    ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on 10 percig sĂŒsd, hogy az Ă­zek jĂłl összeĂ©rjenek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑdtƑl, figyelj rĂĄ, hogy a teteje szĂ©p piros legyen, de ne Ă©gjen meg.

    10

    Frissen tålald, és ízlés szerint extra tejföllel vagy friss petrezselyemmel díszítsd.

    A tejfölt kĂ­nĂĄlhatod kĂŒlön is, hogy mindenki maga adagolhassa a palacsintĂĄjĂĄra.