Huckleberry doughnut frissen tálalva

Huckleberry doughnut

A Huckleberry doughnut az amerikai Északnyugati régió egyik kedvenc édessége, amelyet a vadon termő huckleberry, azaz az erdei áfonya tesz különlegessé. Ez a gyümölcs édes és enyhén fanyar ízével tökéletesen illik a puha, aranybarnára sült fánkokhoz. A huckleberry fánkokat különösen a Montana és Idaho területén élők kedvelik, ahol bőségesen terem ez az ízletes bogyó. A recept ideális választás egy különleges reggelihez vagy desszertként egy családi összejövetelre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Huckleberry (erdei áfonya)
100 g Porcukor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő nem lejárt szavatosságú, különben a tészta nem fog megkelni.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A kézmeleg hőmérséklet az ideális.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.

    4

    Fedd le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális a 25-27°C-os hőmérséklet. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (kb. 50°C), vagy egy meleg vízzel teli edény fölé.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok kiszáradhatnak sütés közben.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé és légiesebbé válni.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérsékletének pontos méréséhez használj konyhai hőmérőt. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, forgasd őket porcukorba, majd készítsd el a huckleberry mázat.

    A porcukor jobban tapad a langyos fánkokra, mint a teljesen hidegekre.

    10

    A huckleberry mázhoz keverd össze a porcukrot és a friss huckleberry gyümölcsöt egy villával összetörve. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy krémes állagot kapj.

    A máz állagát tejjel vagy citromlével is beállíthatod a víz helyett, hogy gazdagabb ízt kapj.

    11

    Mártsd a fánkok tetejét a mázba, majd hagyd megszáradni, mielőtt tálalnád.

    A máz gyorsabb száradása érdekében tedd a fánkokat hűtőbe pár percre.