Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő nem lejárt szavatosságú, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A kézmeleg hőmérséklet az ideális.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.
Fedd le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális a 25-27°C-os hőmérséklet. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (kb. 50°C), vagy egy meleg vízzel teli edény fölé.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok kiszáradhatnak sütés közben.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé és légiesebbé válni.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérsékletének pontos méréséhez használj konyhai hőmérőt. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.
Miután a fánkok langyosra hűltek, forgasd őket porcukorba, majd készítsd el a huckleberry mázat.
A porcukor jobban tapad a langyos fánkokra, mint a teljesen hidegekre.
A huckleberry mázhoz keverd össze a porcukrot és a friss huckleberry gyümölcsöt egy villával összetörve. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, hogy krémes állagot kapj.
A máz állagát tejjel vagy citromlével is beállíthatod a víz helyett, hogy gazdagabb ízt kapj.
Mártsd a fánkok tetejét a mázba, majd hagyd megszáradni, mielőtt tálalnád.
A máz gyorsabb száradása érdekében tedd a fánkokat hűtőbe pár percre.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.