Készítsd elő a hozzávalókat: szeleteld fel a jalapeño paprikákat, távolítsd el a magokat, ha kevésbé csípős szószt szeretnél. Aprítsd finomra a fokhagymát és a vöröshagymát.
A jalapeño paprika magjainak eltávolítása csökkenti a szósz csípősségét. Használj kesztyűt a paprika szeleteléséhez, ha érzékeny a bőröd.
Egy közepes serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon. Ha az olaj meleg, add hozzá az aprított fokhagymát és vöröshagymát, és pirítsd, amíg üveges nem lesz.
Ügyelj rá, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Közepes lángon pirítsd, amíg illatos nem lesz.
Add hozzá a felszeletelt jalapeño paprikákat a serpenyőbe, és pirítsd 2-3 percig, hogy az ízek kioldódjanak.
A jalapeño paprika pirításakor figyelj, hogy ne égesd meg, mert keserűvé teheti a szószt.
Öntsd hozzá a vörösbort, majd add hozzá a barnacukrot, balzsamecetet, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Használj jó minőségű vörösbort a szószhoz, mert az befolyásolja a végeredmény ízét.
Forrald fel a szószt, majd csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le.
A lassú tűzön való főzés segít, hogy az ízek összeérjenek, és a szósz megfelelően besűrűsödjön. Ügyelj rá, hogy ne forrald túl hevesen, mert a szósz leéghet.
Amikor a szósz elérte a kívánt állagot, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután egy botmixerrel pürésítsd simára a szószt, ha homogénebb állagot szeretnél.
A pürésítés opcionális, de segít abban, hogy a szósz homogénebb és selymesebb legyen.
Töltsd a kész szószt tiszta üvegbe, és zárd le jól. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.
A szószt teljesen hűtsd ki, mielőtt üvegbe töltöd. A tiszta üveg segít megőrizni a szósz minőségét és eltarthatóságát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.