Jalapeños szezámos vörösboros szósz tálalva

Jalapeños szezámos vörösboros szósz

A jalapeños szezámos vörösboros szósz a mexikói konyha és a nemzetközi gasztronómia találkozása. A jalapeño paprika a mexikói ételek alapja, míg a vörösbor egy kifinomult európai hatást kölcsönöz a szósznak. Ez a kombináció egyedülálló, pikáns és gazdag ízvilágot eredményez. A szezámolaj hozzáadásával mély, diós aromát kapunk, ami tovább fokozza az ízek komplexitását. Ez a szósz kiválóan passzol grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez, de akár szendvicsek vagy tacók mellé is remekül illik. Hozzáadhatsz extra fokhagymát vagy egy csepp lime-ot, ha frissítő savanykás ízre vágysz. Tökéletes választás baráti összejövetelekre, grillezésekre vagy egy hétköznapi vacsora különlegessé tételéhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Jalapeño paprika
200 ml Vörösbor
20 ml Szezámolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
30 g Barnacukor
30 ml Balzsamecet
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: szeleteld fel a jalapeño paprikákat, távolítsd el a magokat, ha kevésbé csípős szószt szeretnél. Aprítsd finomra a fokhagymát és a vöröshagymát.

    A jalapeño paprika magjainak eltávolítása csökkenti a szósz csípősségét. Használj kesztyűt a paprika szeleteléséhez, ha érzékeny a bőröd.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon. Ha az olaj meleg, add hozzá az aprított fokhagymát és vöröshagymát, és pirítsd, amíg üveges nem lesz.

    Ügyelj rá, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Közepes lángon pirítsd, amíg illatos nem lesz.

    3

    Add hozzá a felszeletelt jalapeño paprikákat a serpenyőbe, és pirítsd 2-3 percig, hogy az ízek kioldódjanak.

    A jalapeño paprika pirításakor figyelj, hogy ne égesd meg, mert keserűvé teheti a szószt.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd add hozzá a barnacukrot, balzsamecetet, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

    Használj jó minőségű vörösbort a szószhoz, mert az befolyásolja a végeredmény ízét.

    5

    Forrald fel a szószt, majd csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le.

    A lassú tűzön való főzés segít, hogy az ízek összeérjenek, és a szósz megfelelően besűrűsödjön. Ügyelj rá, hogy ne forrald túl hevesen, mert a szósz leéghet.

    6

    Amikor a szósz elérte a kívánt állagot, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután egy botmixerrel pürésítsd simára a szószt, ha homogénebb állagot szeretnél.

    A pürésítés opcionális, de segít abban, hogy a szósz homogénebb és selymesebb legyen.

    7

    Töltsd a kész szószt tiszta üvegbe, és zárd le jól. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

    A szószt teljesen hűtsd ki, mielőtt üvegbe töltöd. A tiszta üveg segít megőrizni a szósz minőségét és eltarthatóságát.