Jalapeños szezåmos vörösboros szósz tålalva

Jalapeños szezåmos vörösboros szósz

A jalapeños szezĂĄmos vörösboros szĂłsz a mexikĂłi konyha Ă©s a nemzetközi gasztronĂłmia talĂĄlkozĂĄsa. A jalapeño paprika a mexikĂłi Ă©telek alapja, mĂ­g a vörösbor egy kifinomult eurĂłpai hatĂĄst kölcsönöz a szĂłsznak. Ez a kombinĂĄciĂł egyedĂŒlĂĄllĂł, pikĂĄns Ă©s gazdag Ă­zvilĂĄgot eredmĂ©nyez. A szezĂĄmolaj hozzĂĄadĂĄsĂĄval mĂ©ly, diĂłs aromĂĄt kapunk, ami tovĂĄbb fokozza az Ă­zek komplexitĂĄsĂĄt. Ez a szĂłsz kivĂĄlĂłan passzol grillezett hĂșsokhoz, sĂŒlt zöldsĂ©gekhez, de akĂĄr szendvicsek vagy tacĂłk mellĂ© is remekĂŒl illik. HozzĂĄadhatsz extra fokhagymĂĄt vagy egy csepp lime-ot, ha frissĂ­tƑ savanykĂĄs Ă­zre vĂĄgysz. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs barĂĄti összejövetelekre, grillezĂ©sekre vagy egy hĂ©tköznapi vacsora kĂŒlönlegessĂ© tĂ©telĂ©hez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 3 db Jalapeño paprika
⭕ 200 ml Vörösbor
⭕ 20 ml Szezámolaj
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 30 g Barnacukor
⭕ 30 ml Balzsamecet
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat: szeleteld fel a jalapeño paprikĂĄkat, tĂĄvolĂ­tsd el a magokat, ha kevĂ©sbĂ© csĂ­pƑs szĂłszt szeretnĂ©l. AprĂ­tsd finomra a fokhagymĂĄt Ă©s a vöröshagymĂĄt.

    A jalapeño paprika magjainak eltĂĄvolĂ­tĂĄsa csökkenti a szĂłsz csĂ­pƑssĂ©gĂ©t. HasznĂĄlj kesztyƱt a paprika szeletelĂ©sĂ©hez, ha Ă©rzĂ©keny a bƑröd.

    2

    Egy közepes serpenyƑben hevĂ­tsd fel a szezĂĄmolajat közepes lĂĄngon. Ha az olaj meleg, add hozzĂĄ az aprĂ­tott fokhagymĂĄt Ă©s vöröshagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd, amĂ­g ĂŒveges nem lesz.

    Ügyelj rĂĄ, hogy a fokhagyma ne Ă©gjen meg, mert keserƱ Ă­zt ad a szĂłsznak. Közepes lĂĄngon pirĂ­tsd, amĂ­g illatos nem lesz.

    3

    Add hozzĂĄ a felszeletelt jalapeño paprikĂĄkat a serpenyƑbe, Ă©s pirĂ­tsd 2-3 percig, hogy az Ă­zek kioldĂłdjanak.

    A jalapeño paprika pirítåsakor figyelj, hogy ne égesd meg, mert keserƱvé teheti a szószt.

    4

    Öntsd hozzĂĄ a vörösbort, majd add hozzĂĄ a barnacukrot, balzsamecetet, sĂłt Ă©s borsot. Keverd jĂłl össze, hogy a cukor teljesen feloldĂłdjon.

    HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ vörösbort a szĂłszhoz, mert az befolyĂĄsolja a vĂ©geredmĂ©ny Ă­zĂ©t.

    5

    Forrald fel a szĂłszt, majd csökkentsd a hƑt, Ă©s fƑzd lassĂș tƱzön 15-20 percig, amĂ­g a szĂłsz besƱrƱsödik. IdƑnkĂ©nt keverd meg, hogy ne ragadjon le.

    A lassĂș tƱzön valĂł fƑzĂ©s segĂ­t, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek, Ă©s a szĂłsz megfelelƑen besƱrƱsödjön. Ügyelj rĂĄ, hogy ne forrald tĂșl hevesen, mert a szĂłsz leĂ©ghet.

    6

    Amikor a szĂłsz elĂ©rte a kĂ­vĂĄnt ĂĄllagot, vedd le a tƱzrƑl, Ă©s hagyd kicsit hƱlni. EzutĂĄn egy botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra a szĂłszt, ha homogĂ©nebb ĂĄllagot szeretnĂ©l.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s opcionĂĄlis, de segĂ­t abban, hogy a szĂłsz homogĂ©nebb Ă©s selymesebb legyen.

    7

    Töltsd a kĂ©sz szĂłszt tiszta ĂŒvegbe, Ă©s zĂĄrd le jĂłl. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr egy hĂ©tig is elĂĄll.

    A szĂłszt teljesen hƱtsd ki, mielƑtt ĂŒvegbe töltöd. A tiszta ĂŒveg segĂ­t megƑrizni a szĂłsz minƑsĂ©gĂ©t Ă©s eltarthatĂłsĂĄgĂĄt.