Jambalaya marhåval, paprikåval és rizzsel

Jambalaya MarhĂĄval

A Jambalaya a Cajun Ă©s kreol konyha egyik legismertebb fogĂĄsa, amelyet eredetileg Louisiana ĂĄllamĂĄban kĂ©szĂ­tettek. Ez a rizses egytĂĄlĂ©tel a spanyol paella Ă©s a francia Ă­zvilĂĄg talĂĄlkozĂĄsĂĄbĂłl szĂŒletett, Ă©s idƑvel a helyi hozzĂĄvalĂłk, mint a kolbĂĄsz, tenger gyĂŒmölcsei Ă©s kĂŒlönfĂ©le hĂșsok is gazdagĂ­tottĂĄk. A marhĂĄs vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a gazdag, fƱszeres Ă­zvilĂĄga miatt, amely a kĂŒlönbözƑ paprikĂĄk Ă©s fƱszerek harmĂłniĂĄjĂĄban rejlik.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g MarhahĂșs (kockĂĄra vĂĄgva)
⭕ 200 g KolbĂĄsz (szeletelve, fƱszeres)
⭕ 250 g Rizs
⭕ 2 db Paprika (piros Ă©s zöld, kockĂĄzva)
⭕ 1 db Vöröshagyma (aprĂ­tva)
⭕ 3 gerezd Fokhagyma (zĂșzott)
⭕ 400 g Paradicsomkonzerv (aprított)
⭕ 750 ml Csirke alaplĂ©
⭕ 2 tk. Cajun fƱszerkeverĂ©k
⭕ 1 tk. Tabasco szósz
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors (Ƒrölt)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    HevĂ­ts olĂ­vaolajat egy nagy lĂĄbasban. SĂŒsd meg a marhahĂșst, amĂ­g aranybarna lesz, majd tedd fĂ©lre.

    A marhahĂșst alaposan pirĂ­tsd meg, hogy szĂ©p szĂ­nt kapjon, ez adja a jambalaya alapjĂĄt. Ne zsĂșfold tĂșl a lĂĄbast, inkĂĄbb több adagban sĂŒsd.

    2

    Ugyanabban a lĂĄbasban pirĂ­tsd meg a kolbĂĄszkarikĂĄkat, majd add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt, paprikĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt. FƑzd 5 percig, amĂ­g a zöldsĂ©gek megpuhulnak.

    A kolbĂĄsz vĂĄlassz jĂł minƑsĂ©gƱ, fĂŒstölt kolbĂĄszt, ami karakteres Ă­zt ad az Ă©telnek. A zöldsĂ©geket pĂĄrold puhĂĄra, de ne barnĂ­tsd meg Ƒket.

    3

    Add hozzå a rizst, és pirítsd meg röviden, hogy a rizsszemek enyhén åtlåtszóvå våljanak.

    A rizs pirĂ­tĂĄsa fontos lĂ©pĂ©s, mert ez segĂ­t, hogy a rizs ne ragadjon össze fƑzĂ©s közben. HasznĂĄlj hosszĂș szemƱ rizst a legjobb eredmĂ©nyĂ©rt.

    4

    Keverd bele a paradicsomkonzervet, a csirke alaplevet, a Cajun fƱszerkeverĂ©ket, a Tabasco szĂłszt, valamint a sĂłt Ă©s borsot. Add vissza a marhahĂșst, Ă©s alaposan keverd össze.

    A Cajun fƱszerkeverĂ©k adja a jambalaya jellegzetes Ă­zĂ©t. Ha nincs kĂ©sz fƱszerkeverĂ©ked, keverj össze paprikĂĄt, cayenne borsot, fokhagymaport, hagymaport, oregĂĄnĂłt, kakukkfĂŒvet, sĂłt Ă©s borsot. A Tabasco szĂłsz mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be.

    5

    Fedd le, Ă©s fƑzd alacsony hƑfokon 20-25 percig, vagy amĂ­g a rizs megpuhul Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek. Kevergesd idƑnkĂ©nt, hogy ne ragadjon le.

    A fƑzĂ©s sorĂĄn ne emeld fel a fedƑt tĂșl gyakran, mert akkor a gƑz elszökik, Ă©s a rizs nem fog egyenletesen megfƑni. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s alaplevet.

    6

    Tålald frissen, ízlés szerint friss petrezselyemmel vagy zöldhagymåval díszítve.

    A friss petrezselyem vagy zöldhagyma frissességet és színt visz az ételbe. Tålalåskor kínålhatsz mellé lime gerezdeket is.