A káposztát aprítsd finomra, enyhén sózd meg, majd tedd félre 10 percre, hogy levet eresszen. Ezután nyomkodd ki belőle a nedvességet egy tiszta konyharuhával. Ezzel elkerülöd, hogy a töltelék túl vizes legyen.
Ha nincs időd, a káposztát enyhén meg is párolhatod, hogy hamarabb levet eresszen.
A garnélarákot tisztítsd meg, távolítsd el a páncélt és a bélcsatornát, majd aprítsd kis darabokra. A töltelék akkor lesz megfelelő állagú, ha a rák nem túl darabos, de nem is pépes.
A garnélarákot érdemes hűtőben tartani a tisztításig, hogy friss maradjon. Ha fagyasztott rákot használsz, alaposan olvaszd ki és itasd le róla a felesleges vizet.
Az újhagymát karikázd fel vékonyan, a fokhagymát és a gyömbért reszeld le. Egy tálban keverd össze a rákot, káposztát, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, szójaszószt, szezámolajat és egy csipet borsot. Alaposan dolgozd össze a tölteléket, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.
A töltelék ízesítéséhez adhatsz egy kevés rizsecetet vagy mirint is.
A gyoza tésztalap közepére tegyél egy kiskanálnyi tölteléket. Vizezd be az egyik oldalát, majd hajtsd félbe, és ujjaiddal csipkedd össze a széleit, hogy hullámos szélű kis batyukat kapj. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki, különben sütés közben kifolyhat.
Ha a tészta nagyon száraz, nehezen tapad, tegyél egy nedves konyharuhát a letakart lapokra, amíg dolgozol velük.
Egy serpenyőben forrósíts fel 1 evőkanál növényi olajat közepes lángon. Helyezd bele a gyozákat a lapos oldalukra, és süsd őket 2-3 percig, amíg az aljuk aranybarnára nem sül. Ez adja meg a ropogós textúrát.
Az olaj ne legyen túl forró, mert a gyozák megéghetnek.
Önts a serpenyőbe körülbelül 100 ml vizet, és azonnal fedd le. Párold a gyozákat 5-6 percig, amíg a víz teljesen el nem párolog és a töltelék átfő. Ez a gőzöléses technika biztosítja, hogy a gyoza belül puha, kívül ropogós maradjon.
A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a gyozák számától. Ha a víz túl hamar elpárolog, adj hozzá még egy keveset.
Ha a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és hagyd még 1-2 percig a tűzön, hogy az alja újra megpiruljon. Ez különösen fontos, ha extra ropogós textúrát szeretnél.
Ebben a szakaszban figyelj, hogy a gyozák ne égjenek meg.
Tálald frissen, melegen, szójaszósszal vagy házi teriyaki mártással. Tipp: tálalás előtt szórd meg friss, apróra vágott újhagymával a még intenzívebb ízhatásért.
A teriyaki mártáshoz használhatsz mézet vagy barna cukrot az édes ízért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.