Japán gyoza pirítva és párolva tálalva, töltve sertéshússal és zöldségekkel

Japán gyoza

A japán gyoza a kínai jiaozi ihletésére született meg, és gyorsan a japán háztartások kedvencévé vált. A különbség a tészta vékonyságában, az elkészítés módjában és az ízesítés finomságában rejlik. A gyozát általában serpenyőben készítik: először aranybarnára pirítják az alját, majd kevés vízzel lefedve megpárolják. Ettől lesz kívül ropogós, belül szaftos. A töltelék változatos lehet, de a sertéshúsos-zöldséges kombináció klasszikusnak számít. Ez a gombóc tökéletes vendégváró vagy hétvégi fogás – tálald szójaszószos vagy ponzu mártogatóval, hogy igazán autentikus élményt nyújtson!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
24 db Gyoza tésztalap
250 g Darált sertéshús
150 g Káposzta
2 db Zöldhagyma
10 g Gyömbér
2 db Fokhagyma
20 ml Szójaszósz
10 ml Szezámolaj
1 csipet Fehérbors
10 ml Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát finomra vágjuk, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet. A zöldhagymát, fokhagymát, gyömbért apróra vágjuk.

    A káposztát alaposan nyomkodd ki, különben a töltelék túl vizes lesz, és nehezebb lesz a gyozákat formázni.

    2

    Egy tálban keverd össze a darált sertéshúst a káposztával, zöldhagymával, fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal, szezámolajjal és fehérborssal. Alaposan dolgozd össze, majd tedd hűtőbe 15 percre.

    A hűtés segít, hogy a töltelék ízei összeérjenek, és könnyebben formázható legyen.

    3

    Tegyél egy gyoza lapot a kezedbe, egy kanál tölteléket helyezz a közepére. Vizezd be a szélét, majd hajtsd félbe, és redőzd be az egyik oldalt ujjbeggyel, hogy jól záródjon.

    Ha a tésztalapok szárazak, nehezen záródnak. Takard le őket nedves konyharuhával, amíg dolgozol, hogy ne száradjanak ki. A redőzés nem csak szép, de segít, hogy a gyoza főzés közben ne nyíljon szét.

    4

    Hevíts olajat egy serpenyőben közepes lángon, tedd bele a gyozákat, és pirítsd az aljukat aranybarnára kb. 2 perc alatt.

    Figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a gyozák könnyen megéghetnek. Ha nem vagy biztos a hőmérsékletben, inkább alacsonyabb lángon kezdd.

    5

    Önts alá kb. 100 ml vizet, fedd le, és párold 4–5 percig, amíg a víz elpárolog. Ezután vedd le a fedőt, és pirítsd még 1 percig, hogy ropogós legyen az aljuk.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a gyozák számától. Fontos, hogy a víz teljesen elpárologjon, mielőtt a fedőt leveszed, különben nem lesz ropogós az alja.

    6

    Tálald forrón, szójaszósz vagy ponzu mártogatóval. Frissen fogyasztva a legfinomabb!

    A ponzu mártogatóhoz keverj szójaszószt, rizsecetet, mirint és egy kevés citromlevet. Ízlés szerint adhatsz hozzá aprított zöldhagymát és csilit is.