A káposztát finomra vágjuk, enyhén megsózzuk és állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet. A zöldhagymát, fokhagymát, gyömbért apróra vágjuk.
A káposztát alaposan nyomkodd ki, különben a töltelék túl vizes lesz, és nehezebb lesz a gyozákat formázni.
Egy tálban keverd össze a darált sertéshúst a káposztával, zöldhagymával, fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal, szezámolajjal és fehérborssal. Alaposan dolgozd össze, majd tedd hűtőbe 15 percre.
A hűtés segít, hogy a töltelék ízei összeérjenek, és könnyebben formázható legyen.
Tegyél egy gyoza lapot a kezedbe, egy kanál tölteléket helyezz a közepére. Vizezd be a szélét, majd hajtsd félbe, és redőzd be az egyik oldalt ujjbeggyel, hogy jól záródjon.
Ha a tésztalapok szárazak, nehezen záródnak. Takard le őket nedves konyharuhával, amíg dolgozol, hogy ne száradjanak ki. A redőzés nem csak szép, de segít, hogy a gyoza főzés közben ne nyíljon szét.
Hevíts olajat egy serpenyőben közepes lángon, tedd bele a gyozákat, és pirítsd az aljukat aranybarnára kb. 2 perc alatt.
Figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a gyozák könnyen megéghetnek. Ha nem vagy biztos a hőmérsékletben, inkább alacsonyabb lángon kezdd.
Önts alá kb. 100 ml vizet, fedd le, és párold 4–5 percig, amíg a víz elpárolog. Ezután vedd le a fedőt, és pirítsd még 1 percig, hogy ropogós legyen az aljuk.
A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a gyozák számától. Fontos, hogy a víz teljesen elpárologjon, mielőtt a fedőt leveszed, különben nem lesz ropogós az alja.
Tálald forrón, szójaszósz vagy ponzu mártogatóval. Frissen fogyasztva a legfinomabb!
A ponzu mártogatóhoz keverj szójaszószt, rizsecetet, mirint és egy kevés citromlevet. Ízlés szerint adhatsz hozzá aprított zöldhagymát és csilit is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.