Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
Használj átszitált lisztet, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A huzatmentes, meleg hely ideális a kelesztéshez. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C), de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánk kiszáradhat.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés fontos a puha, levegős fánkokhoz. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg, a fánk megszívja magát olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
A juharszirupot enyhén melegítsd fel, majd forgasd bele a fánkokat, hogy egyenletesen bevonja őket.
A meleg szirup jobban tapad a fánkokra, és szép fényes bevonatot eredményez. Ne forrald, csak melegítsd!
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.
A szitálás egyenletesebb eloszlást biztosít, és elkerülhetők a csomók.
Tálald frissen, hogy a juharszirup édes íze és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárt dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.