Juharszirupos fánk tálalva

Juharszirupos fánk

A juharszirupos fánk egy klasszikus és édes desszert, amely Észak-Amerikában különösen népszerű. A juharszirup természetes édessége tökéletesen harmonizál a fánkok puha, aranybarna tésztájával. A meleg szirup bevonat nemcsak ízében, hanem állagában is gazdagabbá teszi ezt a desszertet, amely ideális egy különleges reggelihez vagy uzsonnához!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
100 ml Juharszirup
50 g Porcukor
5 ml Vaníliakivonat
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.

    Használj átszitált lisztet, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt.

    4

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.

    5

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A huzatmentes, meleg hely ideális a kelesztéshez. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C), de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánk kiszáradhat.

    7

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés fontos a puha, levegős fánkokhoz. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.

    8

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg, a fánk megszívja magát olajjal.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    10

    A juharszirupot enyhén melegítsd fel, majd forgasd bele a fánkokat, hogy egyenletesen bevonja őket.

    A meleg szirup jobban tapad a fánkokra, és szép fényes bevonatot eredményez. Ne forrald, csak melegítsd!

    11

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.

    A szitálás egyenletesebb eloszlást biztosít, és elkerülhetők a csomók.

    12

    Tálald frissen, hogy a juharszirup édes íze és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A frissen sült fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárt dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.