A tésztához keverd össze a búzalisztet és a sót, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan adagolva a vizet gyúrj sima, rugalmas tésztát. Tekerd fóliába és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tészta rugalmasságát növelheted, ha egy kevés ecetet adsz a vízhez (kb. 1 teáskanál).
A töltelékhez keverd össze a juhtúrót a tejföllel, reszelt vagy aprított fokhagymával, friss vagy szárított petrezselyemmel és borssal. Az állag legyen krémes, de formázható – ha túl híg, adj még egy kevés túrót.
A töltelék ízét fokozhatod egy kevés reszelt citromhéjjal.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. A tésztakörök közepére tegyél 1 evőkanálnyi juhtúrós tölteléket.
Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy tányért vagy tálat sablonként.
Hajtsd félbe a tésztát, majd a széleket nyomd össze villával vagy csavard be hajlított mozdulattal. Figyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki, a szélek legyenek jól zártak.
A villa segítségével történő lezárás a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnéd, a tetejüket vékonyan kend meg olívaolajjal, így szép fényt és enyhe ropogósságot kapnak.
A tetejüket tojással is megkenheted, ebben az esetben szebb, fényesebb színt kapnak.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a tészta aranybarna és enyhén ropogós lesz. Ne süsd túl, mert kiszáradhat a töltelék.
Ha a szélek hamarabb barnulnak, takard le őket alufóliával.
Pihentesd 5-10 percig, majd tálald. Melegen a legfinomabb, friss salátával vagy tejfölös mártogatóssal kínálva.
A maradék empanadát másnap hidegen is fogyaszthatod, vagy újramelegítheted a sütőben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.