JuhtĂșrĂłs empanada aranybarnĂĄra sĂŒtve

JuhtĂșrĂłs empanada

BĂĄr az empanada leggyakrabban hĂșsos töltelĂ©kkel ismert, a juhtĂșrĂłs vĂĄltozat remek vegetĂĄriĂĄnus alternatĂ­va, amely a közĂ©p- Ă©s kelet-eurĂłpai tĂșrĂłs Ă©telek vilĂĄgĂĄt ötvözi a latin-amerikai formavilĂĄggal. A sĂłs juhtĂșrĂł jellegzetes, enyhĂ©n fĂŒstös Ă­ze tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti az omlĂłs tĂ©sztĂĄt. A tökĂ©letes ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez fontos, hogy a töltelĂ©k ne legyen tĂșl hĂ­g – ehhez jĂłl jön egy kis tejföl, de csak mĂ©rtĂ©kkel. A tĂ©szta pedig pihentetĂ©s utĂĄn könnyen nyĂșjthatĂł Ă©s formĂĄzhatĂł lesz, Ă­gy gyönyörƱ, fĂ©lhold alakĂș batyukat kĂ©szĂ­thetĂŒnk. Ahogy a juhtĂșrĂł megolvad a sĂŒtĂ©s közben, a fokhagyma Ă©s petrezselyem illata ĂĄtjĂĄrja az egĂ©sz konyhĂĄt. Ez az empanada nemcsak finom, de kĂŒlönleges is – kivĂĄlĂł vendĂ©gvĂĄrĂł falat, piknikre vagy hĂ©tköznapi vacsorĂĄra egyarĂĄnt ajĂĄnlott.

ElƑkĂ©szĂŒlet 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 Ăłra
1920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 150 ml Víz
⭕ 100 g Vaj vagy zsír
⭕ 200 g JuhtĂșrĂł
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Petrezselyem
⭕ 2 ek. Tejföl
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tĂ©sztĂĄhoz keverd össze a bĂșzalisztet Ă©s a sĂłt, add hozzĂĄ az olvasztott vajat vagy zsĂ­rt, majd fokozatosan adagolva a vizet gyĂșrj sima, rugalmas tĂ©sztĂĄt. Tekerd fĂłliĂĄba Ă©s pihentesd a hƱtƑben 30 percig.

    A tészta rugalmassågåt növelheted, ha egy kevés ecetet adsz a vízhez (kb. 1 teåskanål).

    2

    A töltelĂ©khez keverd össze a juhtĂșrĂłt a tejföllel, reszelt vagy aprĂ­tott fokhagymĂĄval, friss vagy szĂĄrĂ­tott petrezselyemmel Ă©s borssal. Az ĂĄllag legyen krĂ©mes, de formĂĄzhatĂł – ha tĂșl hĂ­g, adj mĂ©g egy kevĂ©s tĂșrĂłt.

    A töltelék ízét fokozhatod egy kevés reszelt citromhéjjal.

    3

    A pihentetett tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belƑle 10–12 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ köröket. A tĂ©sztakörök közepĂ©re tegyĂ©l 1 evƑkanĂĄlnyi juhtĂșrĂłs töltelĂ©ket.

    Ha nincs pogåcsaszaggatód, hasznålhatsz egy tånyért vagy tålat sablonként.

    4

    Hajtsd félbe a tésztåt, majd a széleket nyomd össze villåval vagy csavard be hajlított mozdulattal. Figyelj arra, hogy a töltelék ne szivårogjon ki, a szélek legyenek jól zårtak.

    A villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel törtĂ©nƑ lezĂĄrĂĄs a legegyszerƱbb Ă©s legbiztosabb mĂłdszer.

    5

    Helyezd a megtöltött empanadĂĄkat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. Ha szeretnĂ©d, a tetejĂŒket vĂ©konyan kend meg olĂ­vaolajjal, Ă­gy szĂ©p fĂ©nyt Ă©s enyhe ropogĂłssĂĄgot kapnak.

    A tetejĂŒket tojĂĄssal is megkenheted, ebben az esetben szebb, fĂ©nyesebb szĂ­nt kapnak.

    6

    SĂŒsd elƑmelegĂ­tett 200°C-os sĂŒtƑben 20-25 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarna Ă©s enyhĂ©n ropogĂłs lesz. Ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradhat a töltelĂ©k.

    Ha a szĂ©lek hamarabb barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    7

    Pihentesd 5-10 percig, majd tålald. Melegen a legfinomabb, friss salåtåval vagy tejfölös mårtogatóssal kínålva.

    A maradĂ©k empanadĂĄt mĂĄsnap hidegen is fogyaszthatod, vagy ĂșjramelegĂ­theted a sĂŒtƑben.