Házi készítésű kajmak krémes állaggal tálban

Kajmak házi változatban

A kajmak a Balkán konyhák egyik legismertebb kincse, amelyet hagyományosan friss tejből és tejszínből készítenek. Az eredete Szerbiához és Montenegróhoz köthető, ahol a házi készítésű kajmak fontos részét képezi a gasztronómiai kultúrának. A házi változat különlegessége az egyszerűsége és az, hogy minden egyes adag egyedi ízvilágot rejt. A hosszú érlelési idő során a kajmak gazdag, selymes textúrát és enyhén sós, pikáns ízt kap. Tökéletes kiegészítője grillezett húsoknak, friss kenyérnek vagy akár önmagában is élvezhető finomság.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 14 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín (min. 35% zsírtartalommal)
250 ml Tej
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd a tejszínt és a tejet egy vastag aljú lábasba, majd közepes lángon kezdd el melegíteni, folyamatos keverés mellett.

    Fontos, hogy ne forrald fel, csak addig melegítsd, míg a tetején bőr kezd kialakulni.

    2

    Amikor a bőr megjelenik, vedd le a lábast a tűzről, és hagyd szobahőmérsékleten hűlni 1-2 órán keresztül.

    Minél tovább hagyod hűlni, annál sűrűbb és ízesebb lesz a kajmak.

    3

    Óvatosan kanalazd le a megdermedt felső réteget, majd tedd egy tiszta tálba.

    Használj lapos kanalat vagy szűrőt, hogy könnyebben fel tudd emelni a bőrt anélkül, hogy a folyadékot is felkanalaznád.

    4

    A begyűjtött krémet enyhén sózd meg, majd keverd simára.

    A só nemcsak ízt ad, hanem segít a kajmak tartósításában is.

    5

    Fedd le a tálat, és hagyd a kajmakot a hűtőben pihenni legalább 12 órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek.

    Minél tovább érleled, annál karakteresebb ízt kapsz. Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékleten 10-15 percet állni, hogy kenhetőbb legyen.