Kakukkfüves kelkáposztakrémleves tálalva

Kakukkfüves kelkáposztakrémleves

A kakukkfüves kelkáposztakrémleves különleges, mégis egyszerűen elkészíthető étel, amely új szintre emeli a hagyományos kelkáposztát. A magyar konyhában kedvelt zöldség most selymes krémleves formájában tér vissza, ahol a friss kakukkfű finom, fűszeres aromája emeli ki a káposzta lágy ízét. A burgonya gondoskodik a krémes állagról, míg a tejszín kerek, telt ízt ad az egész fogásnak. Tipp: pirított napraforgómaggal tálalva még ropogósabb textúrával gazdagítható, így akár egy könnyű ebédként is megállja a helyét!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
225 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Kelkáposzta
1 db Burgonya
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss kakukkfű
1 l Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát vágd csíkokra, a burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd darabold fel kisebb kockákra.

    A kelkáposzta külső, keményebb leveleit távolítsd el, mert azok keserűek lehetnek.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold meg benne a vöröshagymát 2-3 perc alatt, míg üveges lesz.

    Ne pirítsd a hagymát túl, mert megéghet és keserű ízt ad a levesnek. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve párold.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsd további 1 percig. Ezután keverd hozzá a kelkáposztát és a burgonyát.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég. Ha túl intenzív fokhagyma ízt szeretnél, a végén is adhatsz hozzá reszelve.

    4

    Szórd meg friss kakukkfűvel, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, és főzd 20 percig közepes lángon, míg minden megpuhul.

    Ha nincs friss kakukkfüved, szárított is használhatsz, de abból kevesebb kell, mert intenzívebb az íze. A zöldségalaplé helyett használhatsz vizet is, de akkor több fűszerre lesz szükséged.

    5

    Ha a zöldségek megfőttek, vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest simára. Ha szükséges, adj hozzá kevés alaplevet hígításként.

    A pürésítésnél figyelj, mert a forró leves fröcskölhet. Kezdd alacsony fokozaton, és fokozatosan emeld a sebességet. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de akkor hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.

    6

    Keverd hozzá a tejszínt, ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd még 1-2 percig, de ügyelj rá, hogy ne forrald újra.

    A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is a laktózérzékenyek számára. Ne forrald a tejszín hozzáadása után, mert kicsapódhat.

    7

    Tálaláskor szórd meg kevés friss kakukkfűvel vagy pirított magvakkal a tetejét, hogy még karakteresebb legyen az íze.

    A pirított magvak (pl. tökmag, napraforgómag) ropogós textúrát adnak a levesnek. Kínálhatsz hozzá pirítóst vagy krutont is.