A kelkáposztát vágd csíkokra, a burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd darabold fel kisebb kockákra.
A kelkáposzta külső, keményebb leveleit távolítsd el, mert azok keserűek lehetnek.
Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold meg benne a vöröshagymát 2-3 perc alatt, míg üveges lesz.
Ne pirítsd a hagymát túl, mert megéghet és keserű ízt ad a levesnek. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve párold.
Add hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsd további 1 percig. Ezután keverd hozzá a kelkáposztát és a burgonyát.
A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég. Ha túl intenzív fokhagyma ízt szeretnél, a végén is adhatsz hozzá reszelve.
Szórd meg friss kakukkfűvel, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, és főzd 20 percig közepes lángon, míg minden megpuhul.
Ha nincs friss kakukkfüved, szárított is használhatsz, de abból kevesebb kell, mert intenzívebb az íze. A zöldségalaplé helyett használhatsz vizet is, de akkor több fűszerre lesz szükséged.
Ha a zöldségek megfőttek, vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest simára. Ha szükséges, adj hozzá kevés alaplevet hígításként.
A pürésítésnél figyelj, mert a forró leves fröcskölhet. Kezdd alacsony fokozaton, és fokozatosan emeld a sebességet. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de akkor hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed.
Keverd hozzá a tejszínt, ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd még 1-2 percig, de ügyelj rá, hogy ne forrald újra.
A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is a laktózérzékenyek számára. Ne forrald a tejszín hozzáadása után, mert kicsapódhat.
Tálaláskor szórd meg kevés friss kakukkfűvel vagy pirított magvakkal a tetejét, hogy még karakteresebb legyen az íze.
A pirított magvak (pl. tökmag, napraforgómag) ropogós textúrát adnak a levesnek. Kínálhatsz hozzá pirítóst vagy krutont is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.