Kakukkfüves zellerkrémleves tálalva

Kakukkfüves zellerkrémleves

A zeller a mediterrán konyhák egyik régi alapanyaga, már az ókori Görögországban is ismerték és gyógyító erejűnek tartották. A zellerkrémleves modern formája francia hatásra vált népszerűvé, főleg a 20. század elején. A kakukkfű aromás, fás illatával tökéletesen kiegészíti a zeller enyhén édeskés ízét. Ahogy a leves fő a lábasban, a konyhát betölti a zöldségek és a friss kakukkfű megnyugtató illata. A selymes állag titka a jól megválasztott arányok és a megfelelő pürésítés. Tálalhatod elegáns előételként, vagy akár egy könnyed vacsoraként is. Tipp: kevés reszelt szerecsendióval még izgalmasabbá teheted az ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Zellergumó
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk. Friss kakukkfű
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellert és burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra. Tipp: az azonos méretű darabok egyenletesen főnek meg, így selymesebb lesz a levesed.

    A burgonya segít sűríteni a levest, de ne tegyél bele túl sokat, mert elnyomhatja a zeller ízét.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel. Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat, és párold meg rajta a vöröshagymát 3-4 percig.

    Ha nincs vajad, használhatsz olívaolajat vagy más növényi olajat is.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és párold további 1 percig. Ezután keverd hozzá a zellert és burgonyát, és pirítsd 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A zöldségek pirítása mélyebb, gazdagabb ízt ad a levesnek.

    4

    Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot, és főzd 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Használj zöldség alaplevet a legintenzívebb ízért, de csirke alaplével is finom lesz.

    5

    Add hozzá a kakukkfüvet, majd botmixerrel pürésítsd teljesen simára. Tipp: ha igazán krémes levest szeretnél, szűrd át a levest egy finom szűrőn is.

    A pürésítéshez használhatsz turmixgépet is, de vigyázz, mert a forró leves fröccsenhet!

    6

    Add hozzá a tejszínt, sót és borsot, majd óvatosan melegítsd újra a levest. Ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszínt helyettesítheted növényi tejszínnel vagy kókusztejjel is.

    7

    Tálaláskor díszítsd friss kakukkfű levelekkel és egy kevés tejszínnel. Tipp: pirított magokkal vagy reszelt sajttal is gazdagíthatod.

    Egy kevés citromlével is feldobhatod a leves ízét.