Frissen sült kanadai juharszirupos croissant

Kanadai juharszirupos croissant

Kanada egyik legismertebb kulináris különlegessége a juharszirup, amelyet számos édesség és péksütemény ízesítésére használnak. Ebben a receptben a vajas, réteges croissantot kombináltuk ezzel az édes, karamellás ízű sziruppal és pekándióval, hogy egy igazán különleges süteményt hozzunk létre. A juharszirup és a diófélék tökéletes harmóniát alkotnak a croissant tésztájával, így minden falat igazi ínyenc élményt nyújt. Ha szereted a klasszikus francia péksütemények és a kanadai ízek találkozását, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 ml Juharszirup
50 g Darált pekándió
50 g Barnacukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az tönkreteheti az élesztőt. A felfutott élesztőnek habosnak kell lennie.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A só fontos az ízek kiegyensúlyozásához.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A megfelelő dagasztás kulcsfontosságú a croissantokhoz. A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Meleg, huzatmentes helyen a tészta gyorsabban kel meg. A konyharuha megakadályozza a kiszáradást.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A hideg vaj a lényeg, mert ez fogja a rétegeket kialakítani. A vajnak nem szabad olvadnia!

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás és a hűtés ismétlése adja a croissantok rétegzettségét. A tésztát pihentetni kell, hogy a glutén ellazuljon.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Ez a legfontosabb lépés a rétegek kialakításához. Ne hagyd ki a pihentetést!

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és csorgass rá egy kevés juharszirupot, majd szórd meg darált pekándióval.

    A juharszirup és a pekándió hozzáadása egyedi ízt ad a croissantoknak. A háromszögeknek egyenlő méretűeknek kell lenniük a szép forma érdekében.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    Lazán tekerd fel, hogy legyen helye kelni a tésztának. A csúcsot nyomd a tészta alá, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon. Meleg helyen gyorsabban kel.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.

    A tojás biztosítja a szép, fényes színt. A barnacukor pedig karamellizálódik sütés közben, extra ízt adva.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg! Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd csorgass rá egy kevés juharszirupot és szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A juharszirup és a porcukor extra édességet és dekoratív külsőt kölcsönöz.