A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az tönkreteheti az élesztőt. A felfutott élesztőnek habosnak kell lennie.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A só fontos az ízek kiegyensúlyozásához.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A megfelelő dagasztás kulcsfontosságú a croissantokhoz. A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Meleg, huzatmentes helyen a tészta gyorsabban kel meg. A konyharuha megakadályozza a kiszáradást.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A hideg vaj a lényeg, mert ez fogja a rétegeket kialakítani. A vajnak nem szabad olvadnia!
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás és a hűtés ismétlése adja a croissantok rétegzettségét. A tésztát pihentetni kell, hogy a glutén ellazuljon.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Ez a legfontosabb lépés a rétegek kialakításához. Ne hagyd ki a pihentetést!
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és csorgass rá egy kevés juharszirupot, majd szórd meg darált pekándióval.
A juharszirup és a pekándió hozzáadása egyedi ízt ad a croissantoknak. A háromszögeknek egyenlő méretűeknek kell lenniük a szép forma érdekében.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
Lazán tekerd fel, hogy legyen helye kelni a tésztának. A csúcsot nyomd a tészta alá, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon. Meleg helyen gyorsabban kel.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.
A tojás biztosítja a szép, fényes színt. A barnacukor pedig karamellizálódik sütés közben, extra ízt adva.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy ne égjenek meg! Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd csorgass rá egy kevés juharszirupot és szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A juharszirup és a porcukor extra édességet és dekoratív külsőt kölcsönöz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.