Kanelbulle fahéjas cukorral megszórva, tálalva frissen sütve

Kanelbulle fahéjas cukorral megszórva

A Kanelbulle, más néven svéd fahéjas csiga, egy hagyományos svéd édesség, amelyet a svédek gyakran készítenek ünnepi alkalmakra, de a mindennapokban is fogyasztják. A friss tészta, a fahéj és a cukor kombinációja teszi ezt az édességet a svéd konyha egyik legismertebb finomságává. A Kanelbulle története egészen a 19. századi Svédországig nyúlik vissza, és azóta is a svéd kávéházak és családi asztalok egyik kedvenc édessége.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csomag Élesztő
1 tk.
2 tk. Fahéj
3 ek. Fahéjas cukor
50 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, hogy az élesztő felfutjon.

    A tej ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt, és nem fog megkelni a tészta.

    2

    Egy nagy tálban a lisztet, sót, vaníliás cukrot és fahéjat összekeverjük. A felfutott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, és alaposan összedolgozzuk a tésztát.

    Ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor a kiflik nem lesznek puha, és nem kelnek meg jól.

    3

    A tésztát meleg helyen letakarva, 1-1,5 órán keresztül kelesztjük, amíg a tészta duplájára nő.

    A kelesztési időtől függően a tészta eltérő mértékben kelhet, tehát hagyj neki elegendő időt, hogy jól megkeljen.

    4

    Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtjuk ki 1 cm vastagra. Az olvasztott vajjal megkenjük, és egyenletesen ráhalmozzuk a fahéjas cukrot.

    A fahéjas cukor és a vaj egyaránt segít, hogy az édes ízek jól elvegyüljenek, és a tészta finom szaftos legyen.

    5

    A tésztát feltekerjük, és 2-3 cm széles szeletekre vágjuk. A kis tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

    A tekercseket szorosan vágjuk, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl aprók, hogy jól megsüljenek.

    6

    A tekercseket 30 percig hagyjuk pihenni, hogy még jobban megkeljenek.

    A pihenőidő lehetővé teszi, hogy a tészta megduzzadjon, és így a kánelbullák puhábbak és könnyebbek legyenek.

    7

    A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A pihenő idő után a tekercseket 20-25 percig sütjük, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőd típusától, így érdemes a bulikat figyelni, hogy ne égjenek meg.

    8

    Amikor a kánelbullák kész vannak, hagyjuk őket pár percig hűlni, majd tálaljuk melegen.

    Melegen a legfinomabbak, és a fahéjas cukor még jobban érződik.