Kanelbulle narancshéjjal aranybarna csigatekercsek, narancsos fahéjas töltelékkel

Kanelbulle narancshéjjal

A kanelbulle, vagyis svéd fahéjas csiga, a skandináv pékségek egyik legismertebb klasszikusa. A 20. század elején terjedt el Svédországban, különösen a \'fika\' – azaz kávészünet – hagyományához kötődően, amikor az emberek megállnak egy csésze kávéra és valami édes harapnivalóra. Ahogy a tészta kel, a konyhát lassan betölti a fahéj és a narancshéj friss illata – egy ígéretes jel, hogy valami különleges van készülőben. A narancshéj pikáns citrusos karaktert ad a klasszikus íznek. A sikeres kanelbulle titka a megfelelő kelési idő és a tészta laza, puha szerkezete. Tálalás előtt megszórhatod porcukorral is, ha édesebb végeredményt szeretnél. Kiváló vendégváró, reggeli vagy délutáni desszert egyaránt.

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 55 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Finomliszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
70 g Cukor
75 g Vaj
1 db Tojás
0.5 tk.
2 tk. Őrölt fahéj
1 db Reszelt narancshéj
50 g Barna cukor
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és keverd el benne 1 evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg habosodni kezd.

    Az élesztős tej akkor jó, ha kellemesen langyos – ne legyen forró, mert elpusztítja az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a maradék cukrot, sót, tojást, reszelt narancshéjat és az élesztős keveréket. Gyúrd össze, majd add hozzá az olvasztott vajat, és dagaszd sima, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik a tál falától, és sima felületű – szükség esetén adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le a tésztát tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órát, míg duplájára nő.

    Ha hűvös van, a sütőt melegítsd elő 30°C-ra, majd kapcsold ki, és ott keleszd a tésztát.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra kb. 0,5 cm vastagságban. Szórd meg a barna cukor és fahéj keverékével, majd tekerd fel hosszában, mint a bejglit.

    A fahéjas töltelék tapadása érdekében megkenheted vajjal is a tészta felületét a cukor előtt.

    5

    A tekercset vágd 2-3 cm vastag szeletekre, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedd le újra, és hagyd még 30 percig kelni.

    Kelés közben a szeletek kissé megnőnek – hagyj közöttük legalább 2 cm távolságot.

    6

    Kend meg a tekercsek tetejét felvert tojással, majd süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A kanelbulle akkor van kész, ha az alja is világosbarna és kopogós tapintású – ne süsd túl, hogy ne száradjon ki.