Kanelbulle pisztáciával, aranybarnára sütve, ropogós dióval a tetején

Kanelbulle pisztáciával

A Kanelbulle, azaz a svéd fahéjas csiga a skandináv pékségek egyik legikonikusabb süteménye, amely már a 20. század eleje óta a svéd kávékultúra szerves része. A fika – azaz a kávészünet – elengedhetetlen része ez az illatos, fűszeres, puha tésztából készült édesség. A modern változatban megjelenő pisztácia nemcsak színt, hanem gazdag, olajos aromát is ad a süteményhez. Amint a fahéj és a tészta illata elkezd terjedni a sütőből, az egész lakás megtelik melegséggel és otthonos hangulattal. A csigák kívül enyhén ropogósak, belül lágyak, a pisztácia pedig kellemes textúrát és egyedi ízt ad hozzá. A kanelbulle sikerének titka a tökéletes kelesztés és a puha, lágy tészta. Ezt a változatot ajánljuk reggeli mellé, uzsonnára vagy vendégváró süteményként – egy bögre kávéval vagy teával tálalva igazi svéd élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
80 g Cukor
75 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
2 tk. Fahéj
60 g Barnacukor
50 g Pisztácia (durvára vágva)
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd oldd fel benne a morzsolt élesztőt és 1 teáskanál cukrot. Fedd le, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej ne legyen túl forró, mert az élesztő elpusztul – langyos legyen, kb. 37°C-os.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, majd add hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává 8-10 perc alatt.

    Ha ragacsos, adj hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat – lágy tészta kell, hogy puha legyen a végeredmény.

    3

    Takarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a fahéjat, barnacukrot és 40 g puha vajat.

    Ha gyorsítani szeretnéd a kelesztést, helyezd a tálat langyos sütőbe (max. 40°C).

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kend meg a fahéjas töltelékkel, szórd meg durvára vágott pisztáciával, majd tekerd fel hosszában.

    Szorosan tekerd fel, így szép csigavonalak lesznek a belsejében.

    5

    Vágd fel kb. 3 cm-es szeletekre, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Takarva keleszd még 20 percig.

    A második kelesztés biztosítja, hogy a kanelbullék sütés közben is levegősek maradjanak.

    6

    Kend meg a csigák tetejét felvert tojással, majd süsd előmelegített sütőben 180°C-on 18–20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ha szeretnéd, szórhatsz a tetejükre plusz pisztáciát a sütés előtt a ropogós textúráért.