Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ez képezi a naan tésztájának alapját.
Fontos, hogy a lisztet szitáld át, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 perc gyúrást igényel.
A víz legyen langyos, ne túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie, de ne ragadjon.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva itt kelesztheted.
Oszd a megkelt tésztát 6 részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd ovális alakúra.
A gombócokat érdemes egy kicsit pihentetni nyújtás előtt, így könnyebben kezelhetőek lesznek.
A tészta egyik felét kend meg karamell öntettel. Ne használj túl sokat, hogy ne áztassa el a tésztát.
A karamell öntetet egyenletesen kend el a tésztán, de ne túl vastagon, mert kifolyhat sütés közben.
Hajtsd rá a tészta másik felét, óvatosan nyomd le, és kissé nyújtsd meg újra, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A tésztát óvatosan nyomd le, hogy a karamell ne folyjon ki. Ha szükséges, lisztezd a felületet, hogy ne ragadjon.
Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen elég forró, de ne túl forró, mert megéghet a tészta. Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat.
Még melegen kend meg olvasztott vajjal – ez fényessé és még lágyabbá teszi a naan felületét.
A vajat egyenletesen kend el a naan felületén, hogy mindenhol fényes és puha legyen.
Tálald azonnal. A karamell belül selymesre olvad, és minden falatban édes meglepetést nyújt.
Azonnal tálalva a legfinomabb, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárolhatod.
Tipp: ha szeretnéd, a karamell öntetet házilag is elkészítheted cukor, vaj és tejszín összeforralásával, de bolti öntet is tökéletes.
Ha házilag készíted a karamell öntetet, figyelj oda, hogy ne égesd meg a cukrot, mert keserű lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.