Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete legyen körülbelül 37°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon a lisztben.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha nincs fánkformázód, használj egy nagyobb és egy kisebb poharat a fánkforma kialakításához.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés segít, hogy a fánkok még levegősebbek és puhábbak legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét ellenőrizd hőmérővel. Ha nincs hőmérőd, dobj egy pici tésztadarabot az olajba. Ha azonnal aranybarnára sül, akkor túl forró az olaj.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat óvatosan forgasd meg az olajban, hogy egyenletesen süljenek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
Egy serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a barnacukrot a vízzel, keverd folyamatosan, amíg aranybarna karamellé válik.
A karamellizálás során figyelj oda, hogy a cukor ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. A folyamatos keverés segít elkerülni ezt.
Mártsd a fánkok egyik oldalát a forró karamellbe, majd hagyd őket egy rácson szilárdulni.
A karamell gyorsan szilárdul, ezért gyorsan dolgozz. A rácsra helyezés segít elkerülni, hogy a fánkok alja elázzon.
Tálald frissen, hogy a ropogós karamell és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A karamellizált cukros fánk a legfinomabb frissen, amikor a karamell még ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.