Karamellizált cukros fánk tálalva

Karamellizált cukros fánk

A karamellizált cukros fánk egy igazi különlegesség, amely ötvözi a puha, édes tésztát és a ropogós, aranybarna karamellréteget. Ez a fánk egyszerre nosztalgikus és elegáns desszert, amely egyaránt tökéletes egy ünnepi alkalomra vagy egy hétvégi kényeztetésként. A karamellizált cukor enyhe roppanása és a fánk lágy belseje tökéletes párost alkot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
100 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
5 ml Vaníliakivonat
150 g Barnacukor
50 ml Víz
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete legyen körülbelül 37°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon a lisztben.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt.

    4

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk kemény lesz.

    5

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki a kelesztés során.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha nincs fánkformázód, használj egy nagyobb és egy kisebb poharat a fánkforma kialakításához.

    7

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    A második kelesztés segít, hogy a fánkok még levegősebbek és puhábbak legyenek.

    8

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizd hőmérővel. Ha nincs hőmérőd, dobj egy pici tésztadarabot az olajba. Ha azonnal aranybarnára sül, akkor túl forró az olaj.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A fánkokat óvatosan forgasd meg az olajban, hogy egyenletesen süljenek. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    10

    Egy serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a barnacukrot a vízzel, keverd folyamatosan, amíg aranybarna karamellé válik.

    A karamellizálás során figyelj oda, hogy a cukor ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. A folyamatos keverés segít elkerülni ezt.

    11

    Mártsd a fánkok egyik oldalát a forró karamellbe, majd hagyd őket egy rácson szilárdulni.

    A karamell gyorsan szilárdul, ezért gyorsan dolgozz. A rácsra helyezés segít elkerülni, hogy a fánkok alja elázzon.

    12

    Tálald frissen, hogy a ropogós karamell és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A karamellizált cukros fánk a legfinomabb frissen, amikor a karamell még ropogós.