Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón add hozzá, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kézhez.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a nyújtódeszkát és a sodrófát is.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés során még lazább lesz a tészta, így a fánkok is könnyebbek és levegősebbek lesznek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét konyhai hőmérővel ellenőrizheted. Ha nincs, dobj egy kis darab tésztát az olajba: ha azonnal feljön és pezseg, akkor jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak.
Egy serpenyőben olvaszd meg a barnacukrot közepes lángon, amíg folyékony és borostyánszínű lesz.
A karamellizálást folyamatosan figyeld, mert a cukor könnyen megéghet.
Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd folyamatosan, hogy sima karamellmázat kapj.
A tejszínt lassan, fokozatosan adagold, hogy a karamell ne csapódjon ki.
Aprítsd fel a diót, és keverd bele a karamellbe, majd mártsd a fánkok tetejét a mázba.
A diót pirítsd meg előtte, hogy intenzívebb íze legyen.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd szórd meg porcukorral és tálald frissen.
A mázat hűtőben gyorsabban megszilárdíthatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.