A vöröshagymát hámozd meg, majd vékony szeletekre vágd. A fokhagymát hámozd meg, és vágd apróra vagy reszeld le.
A vékonyra szelt hagyma egyenletesebben karamellizálódik.
Egy közepes serpenyőben olvaszd fel a vajat az olívaolajjal közepes lángon.
Az olívaolaj segít megakadályozni a vaj megégését.
Add hozzá a felszeletelt hagymát, majd lassú tűzön párold 15-20 percig, gyakran kevergetve, amíg aranybarnára karamellizálódik.
A karamellizálás lényege a türelem. Ne siettesd a folyamatot, és gyakran kevergesd, hogy a hagyma egyenletesen karamellizálódjon és ne égjen meg.
Szórd rá a barnacukrot, majd öntsd hozzá a borecetet, és keverd össze. Hagyd párologni 1-2 percig, hogy az ecet íze enyhüljön.
A barnacukor mélyebb, karamellesebb ízt ad a mártásnak. A borecet pedig egy kis savasságot kölcsönöz neki.
Add hozzá az aprított fokhagymát, és párold további 1-2 percig, amíg illatos lesz.
A fokhagymát csak rövid ideig párold, mert könnyen megéghet és keserűvé válhat.
Öntsd hozzá a tejszínt, keverd el alaposan, és főzd alacsony lángon további 3-4 percig, amíg a mártás krémes állagot kap.
Használj magas zsírtartalmú tejszínt a krémesebb állag érdekében.
Sózd és borsozd ízlés szerint, majd vedd le a tűzről és hagyd pár percig pihenni.
Kóstold meg a mártást és ízlés szerint igazítsd a fűszerezést.
A mártást botmixerrel pürésítheted, ha simább állagot szeretnél, vagy hagyhatod rusztikusan darabosan is.
A pürésítés előtt hagyd a mártást kicsit hűlni, hogy ne fröccsenjen.
Tálalás előtt langyosan vagy melegen kínáld húsokhoz, tésztákhoz vagy zöldségekhez. Légmentesen zárva hűtőben 3-4 napig eltartható.
A mártást tálalás előtt kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd a fűszerezésén (só, bors).
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.