KaramellizĂĄlt hagymĂĄs fokhagymamĂĄrtĂĄs tĂĄlalva

KaramellizĂĄlt hagymĂĄs fokhagymamĂĄrtĂĄs

A karamellizĂĄlt hagyma Ă©s a fokhagyma egyedĂŒlĂĄllĂł Ă­zkombinĂĄciĂłt alkot, amely szĂĄmos konyhĂĄban elterjedt vilĂĄgszerte. Ez a mĂĄrtĂĄs a francia Ă©s az olasz gasztronĂłmia ihlette vĂĄltozat, amely gazdag, Ă©des-sĂłs karakterĂ©vel kivĂĄlĂłan kiegĂ©szĂ­ti a sĂŒlt hĂșsokat, tĂ©sztĂĄkat vagy akĂĄr zöldsĂ©ges fogĂĄsokat. A lassan karamellizĂĄlt hagyma mĂ©lysĂ©get Ă©s Ă©dessĂ©get ad, mĂ­g a fokhagyma enyhĂ©n pikĂĄns karaktert kölcsönöz a mĂĄrtĂĄsnak. Ha egy kĂŒlönleges, de könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ szĂłszt keresel, ez az egyik legjobb vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 db Vöröshagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 10 ml Olívaolaj
⭕ 10 g Barnacukor
⭕ 15 ml Borecet
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Feketebors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymåt håmozd meg, majd vékony szeletekre vågd. A fokhagymåt håmozd meg, és vågd apróra vagy reszeld le.

    A vékonyra szelt hagyma egyenletesebben karamellizålódik.

    2

    Egy közepes serpenyƑben olvaszd fel a vajat az olĂ­vaolajjal közepes lĂĄngon.

    Az olívaolaj segít megakadålyozni a vaj megégését.

    3

    Add hozzĂĄ a felszeletelt hagymĂĄt, majd lassĂș tƱzön pĂĄrold 15-20 percig, gyakran kevergetve, amĂ­g aranybarnĂĄra karamellizĂĄlĂłdik.

    A karamellizĂĄlĂĄs lĂ©nyege a tĂŒrelem. Ne siettesd a folyamatot, Ă©s gyakran kevergesd, hogy a hagyma egyenletesen karamellizĂĄlĂłdjon Ă©s ne Ă©gjen meg.

    4

    SzĂłrd rĂĄ a barnacukrot, majd öntsd hozzĂĄ a borecetet, Ă©s keverd össze. Hagyd pĂĄrologni 1-2 percig, hogy az ecet Ă­ze enyhĂŒljön.

    A barnacukor mélyebb, karamellesebb ízt ad a mårtåsnak. A borecet pedig egy kis savassågot kölcsönöz neki.

    5

    Add hozzå az aprított fokhagymåt, és pårold tovåbbi 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymåt csak rövid ideig pårold, mert könnyen megéghet és keserƱvé vålhat.

    6

    Öntsd hozzĂĄ a tejszĂ­nt, keverd el alaposan, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon tovĂĄbbi 3-4 percig, amĂ­g a mĂĄrtĂĄs krĂ©mes ĂĄllagot kap.

    HasznĂĄlj magas zsĂ­rtartalmĂș tejszĂ­nt a krĂ©mesebb ĂĄllag Ă©rdekĂ©ben.

    7

    SĂłzd Ă©s borsozd Ă­zlĂ©s szerint, majd vedd le a tƱzrƑl Ă©s hagyd pĂĄr percig pihenni.

    Kóstold meg a mårtåst és ízlés szerint igazítsd a fƱszerezést.

    8

    A mĂĄrtĂĄst botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­theted, ha simĂĄbb ĂĄllagot szeretnĂ©l, vagy hagyhatod rusztikusan darabosan is.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s elƑtt hagyd a mĂĄrtĂĄst kicsit hƱlni, hogy ne fröccsenjen.

    9

    TĂĄlalĂĄs elƑtt langyosan vagy melegen kĂ­nĂĄld hĂșsokhoz, tĂ©sztĂĄkhoz vagy zöldsĂ©gekhez. LĂ©gmentesen zĂĄrva hƱtƑben 3-4 napig eltarthatĂł.

    A mĂĄrtĂĄst tĂĄlalĂĄs elƑtt kĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, igazĂ­tsd a fƱszerezĂ©sĂ©n (sĂł, bors).