Karjalanpiirakka árpakásával töltve, rozslisztes tésztával, frissen sütve tálalva

Karjalanpiirakka árpakásával

A Karjalanpiirakka, vagyis karéliai pite Finnország egyik legősibb nemzeti étele. Eredetileg Kareliából származik, ahol már évszázadokkal ezelőtt is készítették különböző gabonafélékkel töltve. A mai modern változatokban leggyakrabban rizses töltelékkel találkozhatunk, de a hagyományos verzió árpagyönggyel készült. Ez az árpás változat a vidék paraszti konyháját idézi meg, ahol az egyszerű alapanyagokból készülő, mégis tápláló ételek domináltak. Technikai tanács: az árpakása hosszabb főzési időt igényel, de megéri a türelmet, mert különleges állagot és ízt ad a pitének. A rozsliszt karakteresebb ízt ad a tésztának, amely jól harmonizál az enyhén édeskés árpával. Ez a pite kiválóan fogyasztható reggelire, uzsonnára vagy akár levesek mellé is. Ha valódi finn ízélményre vágysz, a Karjalanpiirakka árpakásával tökéletes választás – egyszerre hagyományos, laktató és különleges.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
200 g Árpagyöngy
700 ml Növényi tej vagy tej
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a töltelék elkészítésével. Az árpagyöngyöt áztasd be 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára. Ezután öntsd le róla a vizet, és tedd egy edénybe a tejjel. Főzd alacsony lángon, gyakran kevergetve kb. 40 percig, míg krémes kását nem kapsz.

    Az árpagyöngy főzése során figyelj, hogy ne égjen le – mindig keverd meg, főleg a vége felé.

    2

    Ha elkészült az árpakása, add hozzá a vajat és a sót, majd hagyd hűlni szobahőmérsékletre. Közben készítsd el a tésztát.

    A vaj selymesebbé és ízesebbé teszi a kását – ezt semmiképp ne hagyd ki.

    3

    A rozslisztet és búzalisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a vizet. Gyúrd össze sima, formázható tésztává. Oszd 12 részre, majd formázz gombócokat belőlük.

    A tészta kissé száraz lesz – ez így jó. A rozsliszt nem ragacsos, így könnyű dolgozni vele.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztagombócokat ovális, kb. 2-3 mm vastag koronggá. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanál árpakását, majd hajtsd fel a széleket, és csípd össze hullámos mintára.

    A formázásnál segítségedre lehet egy késhát vagy villa a szélek lenyomásához, ha nehezen csíped meg kézzel.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Helyezd a kész formázott tésztákat sütőpapíros tepsire, és süsd őket 12-15 percig, míg enyhén barnulni kezdenek.

    Ha ropogósabb tésztát szeretnél, süsd a hosszabbik ideig, de ne égesd meg a széleket.

    6

    Sütés után a forró pitéket kenheted meg olvasztott vajjal, vagy mártogasd őket gyorsan vajba, hogy még puhábbak legyenek.

    A vajas bekenés hagyományos finn módszer – így még ízesebbek és lágyabbak lesznek a piték.