Készítsd el a sajtmártást: olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd 1 percig. Öntsd fel a tejjel, folyamatos keverés mellett főzd sűrű mártássá. Add hozzá a reszelt sajtot, olvaszd bele, majd hagyd hűlni.
A mártás akkor jó, ha sima és selymes – ne hagyd, hogy leégjen, mindig kevergesd.
Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót, majd add hozzá a vizet. Gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 részre, formálj kis gombócokat.
A rozsliszttel készült tészta szárazabb – dolgozz gyorsan, hogy ne száradjon ki túlságosan.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a gombócokat oválisra, kb. 2-3 mm vastagságúra. A közepükre kanalazz a sajtmártásból, majd hajtsd fel a tészta széleit, és csípd össze hullámos mintázattal.
A mártás ne legyen túl híg, különben sütés közben kifolyhat – csak kihűlés után töltsd meg vele a tésztát.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Helyezd a pitéket sütőpapíros tepsire, és süsd 12–15 percig, amíg a tészta enyhén megpirul.
Ha szeretnél extra sajtos kérget, reszelhetsz kevés sajtot a tetejére is sütés előtt.
A frissen sült pitéket kend meg olvasztott vajjal vagy locsold meg vékonyan, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.
A letakarás segít visszapuhítani a rozslisztes tésztát, így még kellemesebb lesz az állaga.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.