Karjalanpiirakka sajtos töltelékkel, rozslisztes tésztában sütve, frissen tálalva

Karjalanpiirakka sajtos töltelékkel

A Karjalanpiirakka sajtos töltelékkel egy modern fordítása a finn klasszikusnak, amelyben a hagyományos kásás töltelék helyét egy selymes, fűszeres sajtmártás veszi át. A recept ötvözi a klasszikus technikát az újragondolt ízvilággal. A rozslisztes tészta megőrzi a jellegzetes finn karaktert, míg a sajtos töltelék gazdagabbá és különlegesebbé teszi az ételt. Technikai tanács: a mártás elkészítésekor nagyon fontos, hogy a tej és liszt egyenletesen keveredjen, különben csomós lesz. A sajttal töltött változat ideális uzsonnára, partifalatnak vagy egy könnyű, mégis laktató fogásként is megállja a helyét. A Karjalanpiirakka sajtos töltelékkel kiváló példa arra, hogyan lehet megőrizni a hagyományokat úgy, hogy közben egy új, izgalmas formában születik újjá a recept. Akár vendégeknek, akár hétköznapi finomságnak is tökéletes választás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
200 g Reszelt sajt (félkemény pl. gouda)
250 ml Tej
30 g Vaj
1 ek. Liszt (a besamelhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a sajtmártást: olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd 1 percig. Öntsd fel a tejjel, folyamatos keverés mellett főzd sűrű mártássá. Add hozzá a reszelt sajtot, olvaszd bele, majd hagyd hűlni.

    A mártás akkor jó, ha sima és selymes – ne hagyd, hogy leégjen, mindig kevergesd.

    2

    Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót, majd add hozzá a vizet. Gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 részre, formálj kis gombócokat.

    A rozsliszttel készült tészta szárazabb – dolgozz gyorsan, hogy ne száradjon ki túlságosan.

    3

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a gombócokat oválisra, kb. 2-3 mm vastagságúra. A közepükre kanalazz a sajtmártásból, majd hajtsd fel a tészta széleit, és csípd össze hullámos mintázattal.

    A mártás ne legyen túl híg, különben sütés közben kifolyhat – csak kihűlés után töltsd meg vele a tésztát.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Helyezd a pitéket sütőpapíros tepsire, és süsd 12–15 percig, amíg a tészta enyhén megpirul.

    Ha szeretnél extra sajtos kérget, reszelhetsz kevés sajtot a tetejére is sütés előtt.

    5

    A frissen sült pitéket kend meg olvasztott vajjal vagy locsold meg vékonyan, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.

    A letakarás segít visszapuhítani a rozslisztes tésztát, így még kellemesebb lesz az állaga.