Kávés-karamellás Stollen szeletek tálalva

Kávés-karamellás Stollen

A klasszikus német Stollen újragondolt változata ez a kávés-karamellás finomság, amely a hagyományos receptet modern ízekkel párosítja. A kávé aromája és a karamell édes, lágy íze tökéletesen harmonizál a vajjal gazdagított kalácstésztával. A Stollen eredetileg a 15. századi Drezdából származik, ahol az idők során az ünnepi időszak egyik legkedveltebb süteményévé vált. A kávés-karamellás változat különösen a felnőttek körében népszerű, egy délutáni kávé mellé kínálva vagy egy elegáns vacsora után desszertként. A tészta megfelelő kelesztése és a krém sűrűsége kulcsfontosságú a jó eredményhez – ne sajnáld az időt a kelesztésre, és ne hagyd kihűlni teljesen a karamellt a formázás előtt. Ajándéknak is kiváló – egy szép dobozban vagy celofánba csomagolva garantált siker.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
200 ml Langyos tej
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Instant kávépor
50 ml Tejszín
100 g Karamell darabok
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá kevés cukrot és lisztet, majd hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 percig. TIPP: Ne használd túl meleg tejet, mert az élesztő elpusztulhat!

    A tej hőmérsékletének ideálisnak kell lennie, olyan 30-35°C körül. Ezt úgy ellenőrizheted le a legegyszerűbben, hogy az ujjad beledugod és kellemesen langyosnak érzed.

    2

    Keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot egy nagy tálban. Ez képezi a tészta száraz alapját.

    A sót mindig a liszttel keverd össze, ne közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a felfutását.

    3

    Add hozzá a felfuttatott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze sima, rugalmas tésztává. TIPP: Ha túl ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény!

    A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 8-10 percig, hogy a glutén megfelelően kialakuljon, és a tészta rugalmas legyen.

    4

    Fedd le a tésztát és keleszd 45-60 percig meleg helyen, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal is. A lényeg, hogy ne száradjon ki a teteje. A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.

    5

    Közben készítsd el a kávés krémet: forrósítsd fel a tejszínt, majd oldd fel benne az instant kávéport. Hűtsd vissza szobahőmérsékletűre.

    A kávés krémbe adhatsz egy kevés kávélikőrt is, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    6

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra. Kend meg a kávés tejszínes keverékkel, szórd meg a karamell darabokkal úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    7

    Formázd stollen alakra: hajtsd be a tésztát hosszában úgy, hogy egyik fele kissé fedje a másikat.

    A stollen formázásánál figyelj, hogy ne nyomd nagyon össze a tésztát, hogy a kelés során legyen helye növekedni.

    8

    Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percet. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő.

    9

    Süsd 35-40 percig, amíg a stollen szép aranybarna lesz. Ha gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.

    10

    Langyosra hűlés után szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy szép egyenletes legyen a fedés.

    A porcukrozást érdemes közvetlenül tálalás előtt elvégezni, mert a porcukor idővel felszívódhat a tésztába.