A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá kevés cukrot és lisztet, majd hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 percig. TIPP: Ne használd túl meleg tejet, mert az élesztő elpusztulhat!
A tej hőmérsékletének ideálisnak kell lennie, olyan 30-35°C körül. Ezt úgy ellenőrizheted le a legegyszerűbben, hogy az ujjad beledugod és kellemesen langyosnak érzed.
Keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót és vaníliás cukrot egy nagy tálban. Ez képezi a tészta száraz alapját.
A sót mindig a liszttel keverd össze, ne közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a felfutását.
Add hozzá a felfuttatott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze sima, rugalmas tésztává. TIPP: Ha túl ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne legyen túl kemény!
A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 8-10 percig, hogy a glutén megfelelően kialakuljon, és a tészta rugalmas legyen.
Fedd le a tésztát és keleszd 45-60 percig meleg helyen, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal is. A lényeg, hogy ne száradjon ki a teteje. A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.
Közben készítsd el a kávés krémet: forrósítsd fel a tejszínt, majd oldd fel benne az instant kávéport. Hűtsd vissza szobahőmérsékletűre.
A kávés krémbe adhatsz egy kevés kávélikőrt is, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra. Kend meg a kávés tejszínes keverékkel, szórd meg a karamell darabokkal úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
Formázd stollen alakra: hajtsd be a tésztát hosszában úgy, hogy egyik fele kissé fedje a másikat.
A stollen formázásánál figyelj, hogy ne nyomd nagyon össze a tésztát, hogy a kelés során legyen helye növekedni.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percet. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő.
Süsd 35-40 percig, amíg a stollen szép aranybarna lesz. Ha gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.
Langyosra hűlés után szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy szép egyenletes legyen a fedés.
A porcukrozást érdemes közvetlenül tálalás előtt elvégezni, mert a porcukor idővel felszívódhat a tésztába.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.