Kecskesajtos-mézes burek tálalva

Kecskesajtos-mézes burek

A burek hagyományos balkáni gyökereiből kiindulva számtalan kreatív változat született az idők során. Ez a kecskesajtos-mézes verzió a klasszikus sós ételt egy édes-savanykás ízvilágba helyezi át. A kecskesajt karakteres, enyhén sós ízét tökéletesen kiegyensúlyozza a méz természetes édessége, így születik meg ez a különleges harmónia. Képzeld el, ahogy a frissen sült burek illata betölti a konyhát, miközben a réteslap aranybarnára pirul. A sülő méz és sajt illata egyszerre nosztalgikus és ünnepi. A tökéletes állag titka, hogy ne használj túl sok mézet, mert az eláztathatja a réteslapot. Ha még különlegesebbé tennéd, csepegtess rá tálalás előtt egy kevés extra mézet vagy szórd meg durvára vágott dióval.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Réteslap
200 g Kecskesajt
100 g Krémes sajt (pl. mascarpone vagy krémsajt)
2 ek. Méz
0.25 tk. Frissen őrölt fekete bors
0.25 tk.
50 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Ez megkönnyíti a sütést és a burek nem fog leragadni.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a burek egyenletesen süljön. Ha nincs sütőpapírod, vékonyan kend ki a tepsit olajjal vagy vajjal.

    2

    Egy tálban keverd össze a kecskesajtot, a krémsajtot, a mézet, a sót és a borsot. Használj villát vagy spatulát, hogy a keverék sima, krémes állagú legyen. Tipp: Ha darabosabb állagot szeretnél, ne keverd teljesen homogénre.

    A méz mennyiségét ízlés szerint változtathatod, ha édesebben szereted, tegyél többet.

    3

    Teríts ki egy réteslapot egy sima felületre, majd kend meg vékonyan olívaolajjal. Ez megakadályozza a kiszáradást és segíti a rétegek ropogósra sülését.

    Ha nincs olívaolajad, használhatsz olvasztott vajat is.

    4

    Kanalazz 2-3 evőkanálnyi sajtos-mézes keveréket a lap közepére, egyenletesen elosztva. Ezután tekerd fel óvatosan, vigyázva, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A töltelék mennyiségét a réteslap méretétől függően állítsd be.

    5

    Formázd a feltekert lapot spirál (csiga) alakban, majd helyezd a tepsibe. Ismételd meg a műveletet a többi réteslappal is.

    Ha a csigák túl nagyok lennének, vágd ketté őket.

    6

    Kend meg a tetejüket olívaolajjal, ettől szép fényes és aranybarna lesz sütés után. Tipp: ha szeretnéd, megszórhatod egy kevés szezámmaggal is a tetejét (csak ha nincs allergiás a fogyasztók között).

    Mákot is használhatsz a szezámmag helyett, vagy akár mindkettőt.

    7

    Süsd 35-40 percig, amíg a tészta aranybarnára és ropogósra sül. A vége felé figyeld, hogy ne égjen meg – a méz miatt hamarabb karamellizálódhat a teteje.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Miután kivetted a sütőből, hagyd 10 percig pihenni. Ez segít, hogy a töltelék megszilárduljon, és könnyen vágható legyen a burek.

    A burek melegen és hidegen is finom.