Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát sós vízben főzd, így ízletesebb lesz. Fontos, hogy még melegen törd át, mert akkor könnyebb sima állagot elérni. Ha nincs krumplinyomód, egy finom lyukú reszelő is megteszi.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A liszt mennyisége függ a burgonya fajtájától és nedvességtartalmától. Lehet, hogy kevesebb vagy több liszt kell. Mindig csak annyit adj hozzá, amennyi szükséges, hogy összeálljon a tészta. A túlzott gyúrást kerüld el, mert a gnocchi kemény lesz.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A tésztát lisztezett felületen sodord, hogy ne ragadjon le.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villával való formázáshoz lisztezd be a villát, így nem fog ráragadni a gnocchi.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
Ne tegyél túl sok gnocchit egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet, és nem fognak egyenletesen főni. Ha feljöttek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy megfőttek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony lángon melegítsd fel.
A vajat ne égesd meg, mert keserű lesz a szósz.
Törd bele a kéksajtot, és keverd addig, amíg teljesen elolvad a szószban.
Ha nem szereted a kéksajtot, használhatsz más, karakteres ízű sajtot is, például gorgonzolát vagy rokfortot.
Szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd simára.
A parmezán sós, ezért kóstold meg a szószt, mielőtt megsóznád.
Dobd bele a főtt gnocchikat, és óvatosan forgasd össze a krémes kéksajtos szósszal, hogy minden darabot bevonjon.
Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá egy kevés főzővizet a gnocchi főzéséből.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel, pirított dióval és extra parmezánnal.
A pirított dió intenzívebb ízt ad, ha sütőben pirítod. A tálaláskor használj jó minőségű parmezánt, mert ez sokat dob az ízén.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.