Kesudiós naan kenyér tálalva

Kesudiós naan

A kesudió Dél-Amerikából és Indiából származik, és napjainkra a világ egyik legkedveltebb dióféléje lett – különösen a desszertek és kenyérfélék világában. A kesudiós naan egy fúziós különlegesség, amely édes és sós ízeket ötvöz egy puha, vajas tésztában. Ahogy a naan sülni kezd, a kesudió belül kissé karamellizálódik, miközben az olvasztott vaj megolvad a forró tészta felületén – a konyhát dió és vaj édeskés illata tölti be. Tipp: ne aprítsd túl finomra a kesudiót, hogy megőrizze ropogós állagát. Ha még intenzívebb ízre vágysz, enyhén sózott kesudiót is használhatsz. Ez a naan remek reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként egy gombóc vaníliafagyi mellé. A kesudióval gazdagított belső réteg igazi meglepetést tartogat minden harapásnál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1390 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
80 g Kesudió (pörkölt, durvára vágva)
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A kesudiót száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára közepes lángon, majd durvára vágd és hagyd kihűlni.

    A pirítás során figyelj, mert a kesudió hamar megég! Rendszeresen kevergesd, hogy egyenletesen piruljon.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót – ez lesz a naan tészta száraz alapja.

    A cukor segíti az élesztő aktiválódását, a só pedig szabályozza a kelést.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, egynemű tésztává.

    A joghurt adja a tészta puhaságát. Használhatsz görög joghurtot is.

    4

    Gyúrd legalább 10 percig, hogy a tészta rugalmas és levegős legyen. Ha ragad, kis liszttel korrigálhatod.

    A hosszú gyúrás fejleszti a glutént, ami a tészta rugalmasságáért felelős.

    5

    Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    A sütőt előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.

    6

    Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre. Formálj gombócokat, majd nyújtsd ki őket ovális formára.

    A gombócokat pihentetheted pár percig nyújtás előtt, így könnyebben formázhatóak lesznek.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére szórd rá a pirított, durvára vágott kesudiót. Hajtsd rá a másik felét, nyomd le óvatosan, majd nyújtsd meg kicsit újra.

    A kesudiót finomra is vághatod, ha jobban szereted, ha egyenletesebben oszlik el a tésztában.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, míg barnás foltok jelennek meg rajtuk.

    Ha nincs serpenyőd, sütőben is sütheted a naanokat magas hőfokon (kb. 220°C).

    9

    A kisült naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli az ízeket és puhává teszi a tésztát.

    A vaj helyett használhatsz kókuszolajat is, ha szeretnéd fokozni a kókuszos ízt.

    10

    Tálald frissen – kiváló reggelihez, uzsonnára vagy akár egy könnyű, édeskés köretként.

    Kínálhatod mézzel, juharsziruppal vagy joghurttal is.