Khaman besan chana dhokla, indiai étel joghurttal, fokhagymával és friss korianderrel tálalva

Khaman besan chana dhokla

A Khaman dhokla egy hagyományos indiai étel, amely főként Gujarat állam konyhájából származik. A dhokla különböző változatait készítik, de a besan chana dhokla az egyik legnépszerűbb. A gram lisztből készült tészta gőzöléssel válik puhává és légiesebbé. Az étel könnyed, mégis tápláló, és remek reggeliként vagy uzsonnaként tálalható.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Gram liszt (besan)
100 g Joghurt
150 ml Víz
1 tk. Cukor
0.5 tk.
0.5 tk. Turmeric (kurkuma)
1 tk. Soda bikarbóna
2 gerezd Fokhagyma
1 db Zöld chili
1 csokor Friss koriander
1 ek. Citromlé
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A gram lisztet (besan) tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a kurkumát és a joghurtot. Keverd alaposan össze.

    A joghurt segít a tésztában, hogy puha és lágy legyen, így ne hagyd ki ezt az összetevőt.

    2

    Add hozzá a vizet, és keverd simára, hogy egy sűrű, de folyós tésztát kapj.

    A víz mennyisége változhat a liszt típusától függően, ezért fokozatosan add hozzá.

    3

    A tésztát hagyd pihenni 10-15 percig, hogy a liszt jól felszívja a nedvességet.

    Ez a pihenő idő segít a tészta állagának javításában, így a dhokla puhább lesz.

    4

    A tésztához add hozzá a szódabikarbónát, majd keverd jól össze, hogy habosabb és könnyebb legyen.

    A szódabikarbóna a tésztát lággyá és pufóká teszi, szóval ne hagyd ki.

    5

    Az elkészült tésztát öntsd egy jól kikent gőzölő formába, majd gőzöld 15-20 percig, amíg a tésztája megszilárdul.

    Ha nincs gőzölő formád, egy egyszerű tálat is használhatsz, de ne felejtsd el alulra vizet tenni.

    6

    Miután elkészült, vedd ki a formából, és hagyd egy kicsit hűlni.

    A dhokla a legjobb, ha melegen tálalod, de hagyhatod hűlni is, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

    7

    A fokhagymát és a zöld chilit vágd apróra, majd egy serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg őket. Tedd rá a kész dhoklára.

    A pirított fokhagyma és chili extra ízt ad a dhoklának, így érdemes figyelni, hogy ne égjenek meg.

    8

    Tálald a kész dhoklát friss korianderrel és citromlével díszítve.

    A koriander és a citrom friss ízt ad, és tökéletes kiegészítője a fűszeres dhoklának.