Khfaf algériai fánk tálalva

Khfaf

A Khfaf egy hagyományos algériai fánk, amely Észak-Afrikában rendkívül népszerű reggeliként vagy nassolnivalóként. Hasonlít a marokkói Sfenjhez, de gyakran búzadarával készül, amely különleges textúrát ad neki. Az utcai árusoknál forrón, frissen sütve kínálják, mézzel vagy porcukorral meghintve. A kívül ropogós, belül puha tészta könnyed, légies szerkezete miatt különösen közkedvelt. Készítése egyszerű, és otthon is könnyedén elkészíthető, így bárki élvezheti ezt az ízletes algériai finomságot!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Búzadara
5 g
7 g Száraz élesztő
10 g Cukor
350 ml Langyos víz
500 ml Növényi olaj
100 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a búzadarát, a sót és a cukrot. Egy másik kis tálban keverd el a száraz élesztőt egy kevés langyos vízzel, és hagyd állni 5 percig, amíg habosodni kezd.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz ideális hőmérséklete 30-35°C.

    2

    Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd fokozatosan adj hozzá több langyos vizet, miközben kevered. A tésztának lágy, kissé ragacsos állagúnak kell lennie.

    A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért figyelj arra, hogy a tészta ne legyen se túl száraz, se túl folyékony.

    3

    Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltál.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Az olaj hőmérsékletének pontos beállításához használj konyhai hőmérőt. Az ideális hőmérséklet 170-180°C.

    5

    Olajos kézzel csippents le egy kisebb darab tésztát, formázz belőle egy kis gombócot, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, hogy fánk formájú legyen.

    Az olajos kéz megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon a kezedre.

    6

    Óvatosan helyezd az olajba a tésztát, és süsd mindkét oldalát aranybarnára, körülbelül 2-3 perc alatt oldalanként.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.

    7

    A megsült khfafokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen szórd meg porcukorral vagy tálald mézzel.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.