Khinkali húsgombóc tálalva

Khinkali (grúz húsgombóc)

A Khinkali Grúzia nemzeti étele, amelyet évszázadok óta fogyasztanak. Az étel eredetileg a hegyvidéki régiókból származik, ahol a vadászok és pásztorok számára készült gyors és tápláló fogásként. Az egyedülálló csavart forma nemcsak esztétikus, hanem praktikus is, hiszen könnyen kézzel fogyasztható. A Khinkali különlegessége a lédús töltelék, amely minden harapással kiteljesedik. Ez az étel tökéletes választás baráti összejövetelekre és ünnepi alkalmakra is.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 ml Víz
1 tk.
400 g Darált marhahús
200 g Darált sertéshús
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss koriander
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk. Őrölt bors
100 ml Víz (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben folyamatosan gyúrod a tésztát. Alaposan gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. Fedd le, és hagyd pihenni 30 percig.

    A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl kemény, adj hozzá egy kevés vizet. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát és a friss koriandert. Egy nagy tálban keverd össze a darált marha- és sertéshúst, az aprított zöldségeket, a fűszereket és a vizet. Jól dolgozd össze, hogy a töltelék lédús legyen.

    A tölteléknek lédúsnak kell lennie, ezért ne spórolj a vízzel. A koriander helyett petrezselymet is használhatsz.

    3

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra, majd vágj belőle körülbelül 10-12 cm átmérőjű korongokat.

    A tésztát vékonyra kell nyújtani, de ne legyen túl vékony, mert kiszakad a töltelék súlya alatt.

    4

    A tésztakorongok közepére helyezz egy evőkanálnyi tölteléket. Emeld fel a tészta széleit, és csavard össze úgy, hogy egy kis csúcsot képezz a gombóc tetején. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

    A gombócok formázása türelmet igényel. Fontos, hogy a töltelék ne szivárogjon ki, mert akkor a gombóc szétesik a főzés során.

    5

    Forralj fel egy nagy lábosban sós vizet. Dobd bele a gombócokat, és főzd őket 10-12 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.

    A gombócokat óvatosan dobd a forró vízbe, hogy ne sérüljenek meg. Ha feljöttek a víz tetejére, még főzd őket 1-2 percig.

    6

    Szűrd le a gombócokat, és azonnal tálald. Frissen őrölt borssal szórd meg a tetejét, és kínáld forrón.

    A gombócokat forrón tálald, mert akkor a legfinomabbak. A grúzok a gombóc tetején lévő csúcsot nem eszik meg, hanem ott fogják meg a gombócot evés közben.