Khushuur mongol sült húsos táska tálalva

Khushuur

A Khushuur egy tradicionális mongol sült húsos táska, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakkor és nomád családok konyháiban. A tésztát vékonyra nyújtják, majd fűszeres darált marhahússal töltik meg, és forró olajban aranybarnára sütik. A kívül ropogós, belül szaftos tészta az egyik legkedveltebb mongol étel, amelyet gyakran tejföllel vagy fokhagymás mártogatósokkal fogyasztanak. A Khushuur hasonlít az orosz pirozskira és a közép-ázsiai samsára, de a mongol változat egyedi, erőteljes íze miatt különleges helyet foglal el a régió gasztronómiájában. Ha szereted a töltött tésztákat, ezt mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
250 ml Víz
5 g
400 g Marhahús (darált)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fekete bors
1 tk. Köménymag
500 ml Növényi olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Fokozatosan adj hozzá langyos vizet, és gyúrd össze egy rugalmas, sima tésztává. Takard le és hagyd pihenni 30 percig.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához. Ha túl kemény, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl lágy, akkor lisztet.

    2

    Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, majd keverd össze a darált marhahússal. Fűszerezd fekete borssal és köménymaggal.

    A hagymát nagyon apróra vágd, hogy jól elkeveredjen a hússal és ne legyen túl domináns az íze. Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például pirospaprikával vagy korianderrel.

    3

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, majd vágd kisebb kör vagy téglalap alakú darabokra.

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd ki, hogy a khushuur ropogós legyen. Használj pizzavágót vagy éles kést a daraboláshoz.

    4

    Tegyél egy-egy evőkanál tölteléket a tésztalapok egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. Nyomkodd össze a széleket, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is, hogy biztosan záródjanak. Ha a tészta túl száraz, nedvesítsd be a széleket egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.

    5

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevíts fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes hőmérsékletre. Az olaj akkor megfelelő, ha egy kis darab tészta azonnal pezsegni kezd benne.

    Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, különben a khushuur megszívja magát olajjal. Ugyanakkor ne legyen túl forró, mert akkor a tészta megég, a hús pedig nem sül át.

    6

    Süsd a khushuur darabokat aranybarnára mindkét oldalukon, körülbelül 2-3 perc alatt.

    Ne tegyél túl sok khushuurt egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat. Ha az olaj hőmérséklete csökken, a khushuur több olajat szív magába.

    7

    A megsült khushuurokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen tálald, akár tejföllel vagy fokhagymás mártogatóssal.

    Azonnal tálald, amíg ropogós. A tejföl vagy fokhagymás mártogatós remekül kiegészíti az ízét.