Kínai édes mungóbabos dumpling ragacsos rizstésztában, bambuszgőzölőben tálalva

Kínai édes mungóbabos dumpling

A mungóbab az ázsiai konyha egyik legősibb alapanyaga, amelyből nemcsak sós, hanem édes ételeket is készítenek. A kínai édes mungóbabos dumpling eredetileg ünnepi fogásként jelent meg, különösen a holdújév idején, mivel a kerek forma a teljességet, a jólétet szimbolizálja. A ragacsos rizstészta puha és rugalmas textúrája tökéletesen kiegészíti az édes, krémes mungóbabos tölteléket. A tészta készítésekor fontos a forró víz pontos hőmérséklete és a gyúrás ideje, hogy jól kezelhető és formálható masszát kapjunk. Az elkészült gombócokat bambuszgőzölőben párolják, így különleges, fényes felületet kapnak. Ez az étel nemcsak látványos, hanem egyben egészséges és gluténmentes desszert is, amit érdemes kipróbálni különleges alkalmakra.

Előkészület 50 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 1 óra 2 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Ragacsos rizsliszt
160 ml Forró víz
150 g Hámozott mungóbab
50 g Cukor
20 g Kókuszzsír
5 ml Szezámolaj
1000 ml Víz a gőzöléshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mungóbabot áztasd be 3-4 órára, majd főzd puhára. Szűrd le, és pépesítsd. Keverd össze a cukorral és a kókuszzsírral, majd kevergetve sűrítsd krémes masszává. Hagyd kihűlni, és formázz belőle kis golyókat. Hűtsd le 10 percre, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A mungóbab főzése során figyelj oda, hogy ne égjen le. Alacsony lángon, gyakran kevergetve főzd, amíg teljesen puha nem lesz.

    2

    A ragacsos rizslisztet keverd össze forró vízzel. Először keverőkanállal dolgozd, majd kézzel gyúrd sima, lágy tésztává. Takard le, és pihentesd 15 percig, hogy jól formázható legyen.

    A forró vizet fokozatosan adagold a rizsliszthez, mert könnyen túl lágy lehet a tészta. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés rizslisztet.

    3

    Oszd a tésztát egyenlő részekre. Minden darabot formázz golyóvá, majd lapítsd el, és helyezz a közepébe egy mungóbabos töltelékgolyót. Óvatosan zárd össze, majd formázz belőle ismét golyót.

    A tészta könnyen ragad, ezért érdemes rizsliszttel beszórni a kezedet és a munkafelületet.

    4

    Egy bambuszgőzölő aljába tegyél sütőpapírt vagy enyhén olajozd be, hogy a gombócok ne tapadjanak le. Helyezd el a töltött gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.

    Ha nincs bambuszgőzölőd, használhatsz fém párolóbetétet is egy lábosban. Fontos, hogy a gombócok ne érjenek a vízhez.

    5

    Forralj vizet egy nagy lábosban, és tedd fölé a gőzölőt. Gőzöld a gombócokat 10-12 percig, amíg áttetszővé válnak és enyhén fényesek lesznek.

    A gőzölés során figyelj oda, hogy a víz ne fogyjon el a lábosból. Ha szükséges, pótolj vizet.

    6

    A kész gombócokat szezámolajjal vékonyan kend meg, hogy fényesek és selymes tapintásúak legyenek. Melegen tálald, akár desszertként, akár ünnepi fogásként.

    A szezámolaj helyett használhatsz egy kevés olvasztott vajat is, ha nincs otthon szezámolaj.