KĂ­nai gƑzölt baozi tĂĄlalva, bambusz gƑzölƑben, szorosan zĂĄrt tĂ©sztĂĄval

KĂ­nai gƑzölt baozi

A baozi KĂ­na egyik legismertebb gƑzölt tĂ©sztĂĄs fogĂĄsa, melyet mĂĄr több mint ezer Ă©ve kĂ©szĂ­tenek kĂŒlönfĂ©le töltelĂ©kekkel – hĂșssal, zöldsĂ©ggel vagy akĂĄr Ă©des krĂ©mekkel is. A baozi eredetileg a kĂ­nai utcai ĂĄrusok kĂ­nĂĄlatĂĄban tƱnt fel, mĂĄra pedig az egĂ©sz vilĂĄgon nĂ©pszerƱ. A tĂ©sztĂĄja puha, könnyƱ, de mĂ©gis tartalmas, mĂ­g a töltelĂ©k szaftos Ă©s fƱszeres. GƑzölĂ©s közben a baozi szinte megduzzad, Ă©s selymes tapintĂĄsĂș lesz – minden falat egy textĂșra-Ă©lmĂ©ny. Ahogy a bambusz gƑzölƑ kinyĂ­lik, Ă©s elƑtör a friss baozi illata, az ember egy pillanat alatt egy sanghaji utcai piacon Ă©rezheti magĂĄt. Tipp: Ha nincs bambusz gƑzölƑd, hasznĂĄlhatsz fĂ©m pĂĄrolĂłedĂ©nyt vagy szƱrƑt is, a lĂ©nyeg, hogy fedett gƑztĂ©rben kĂ©szĂŒljön el a tĂ©sztabatyu!

ElƑkĂ©szĂŒlet 45 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Liszt
⭕ 200 ml Víz
⭕ 1 tk. SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 2 ek. Cukor
⭕ 250 g DarĂĄlt sertĂ©shĂșs
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 2 ek. Szójaszósz
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 0.5 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban keverd össze a lisztet, cukrot Ă©s Ă©lesztƑt. Fokozatosan adagolva add hozzĂĄ a langyos vizet, Ă©s gyĂșrd össze, mĂ­g sima tĂ©sztĂĄt kapsz. Takard le, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt meleg helyen.

    A langyos vĂ­z fontos az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂĄsĂĄhoz. A kelesztĂ©shez ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tĂĄlat egy langyos vĂ­zzel teli edĂ©nybe.

    2

    AmĂ­g a tĂ©szta kel, kĂ©szĂ­tsd el a töltelĂ©ket: keverd össze a darĂĄlt sertĂ©shĂșst a finomra vĂĄgott ĂșjhagymĂĄval, reszelt gyömbĂ©rrel, szĂłjaszĂłsszal, szezĂĄmolajjal Ă©s sĂłval. JĂłl keverd el, hogy a fƱszerek egyenletesen eloszoljanak.

    A töltelékbe adhatsz egy kevés apróra vågott kínai gombåt (shitake) is, ez még ízletesebbé teszi. A tölteléket kóstold meg, és ízesítsd båtran.

    3

    Ha a tĂ©szta megkelt, gyĂșrd ĂĄt Ășjra, majd oszd 10-12 rĂ©szre. FormĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat, majd nyĂșjtsd ki Ƒket kör alakĂș lapokkĂĄ – közĂ©pen legyen vastagabb, a szĂ©le vĂ©konyabb.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. A közepĂ©nek vastagabbnak kell lennie, hogy elbĂ­rja a töltelĂ©ket.

    4

    TegyĂ©l egy kanĂĄlnyi töltelĂ©ket a közepĂ©be, majd gyƱrögetve zĂĄrd be a tĂ©sztĂĄt a tetejĂ©n. Ügyelj arra, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon, kĂŒlönben gƑzölĂ©s közben kinyĂ­lhat.

    A zĂĄrĂĄsnĂĄl ĂŒgyelj arra, hogy ne maradjon levegƑ a töltelĂ©k körĂŒl, mert az szĂ©trepesztheti a tĂ©sztĂĄt. A szĂ©leket alaposan nyomkodd össze.

    5

    Tedd a baozi-kat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt gƑzölƑbe Ășgy, hogy ne Ă©rjenek össze. Fedd le Ă©s hagyd kelni tovĂĄbbi 15 percig, amĂ­g a vĂ­z felforr.

    A sĂŒtƑpapĂ­r megakadĂĄlyozza, hogy a baozi leragadjon a gƑzölƑ aljĂĄra. A mĂĄsodik kelesztĂ©s segĂ­t, hogy a baozi mĂ©g puhĂĄbb legyen.

    6

    ForrĂł gƑz fölött, lefedve, gƑzöld a batyukat 15 percig. A fedƑt ne nyisd fel közben, mert a baozi összeeshet. A gƑzölĂ©s vĂ©gĂ©n hagyd mĂ©g 5 percig fedƑ alatt pihenni, mielƑtt felnyitod.

    A gƑzölĂ©s sorĂĄn a fedƑ alatt kĂ©pzƑdƑ pĂĄra lecsapĂłdhat a baozi-ra, ezĂ©rt tegyĂ©l egy konyharuhĂĄt a fedƑ alĂĄ, ami felszĂ­vja a nedvessĂ©get. A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a baozi ne essen össze.