Kínai vegán jiaozi főzve, tálalva egyszerű porcelántányéron, zöldséges töltelékkel

Kínai vegán zöldséges jiaozi

A kínai jiaozi nem csak hússal, hanem számos növényi változatban is ismert – ezek közül a zöldséges-vegán verzió az egyik legnépszerűbb. Eredete a buddhista konyhához vezethető vissza, ahol a húsmentes étkezés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A vegán jiaozi lényege, hogy a töltelék textúrája és íze is kielégítő legyen: a gomba szaftossága, a káposzta frissessége és a sárgarépa édessége tökéletes egyensúlyt alkotnak. Ahogy a gombócok lassan főnek, az illatuk azonnal meghozza az étvágyat. Könnyed, mégis laktató fogás, amely egészséges és ízletes alternatívát kínál. Tipp: Ha extra ízt szeretnél, piríthatod is a főtt jiaozikat kevés szezámolajon – így kívül ropogós, belül puha lesz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
150 ml Víz
150 g Káposzta
1 db Sárgarépa
100 g Gomba
2 db Újhagyma
10 g Gyömbér
2 db Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze fokozatosan a vízzel, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá kis vizet. Fedd le és pihentesd 30 percig, hogy a tészta jól nyújtható legyen.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így könnyebb lesz nyújtani.

    2

    A káposztát, sárgarépát, gombát és újhagymát aprítsd nagyon finomra. A káposztát sózd meg, hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki a levét. Ez megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa a tésztát.

    A zöldségeket minél apróbbra vágd, hogy könnyebb legyen a tésztába tölteni és formázni a jiaozikat.

    3

    Egy serpenyőben kevés szezámolajon pirítsd meg a gombát, sárgarépát, fokhagymát és gyömbért. Add hozzá az újhagymát és a kinyomkodott káposztát, ízesítsd szójaszósszal, és párold pár percig. Hűtsd ki.

    A zöldségeket ne süsd túl, csak párold, hogy megőrizzék a roppanósságukat és a tápanyagaikat.

    4

    A pihentetett tésztát oszd 20-22 részre. Golyókká formázd, majd egyesével nyújtsd ki vékony körlapokká. A közepük legyen kissé vastagabb, így jobban bírják a tölteléket.

    A kinyújtott tésztalapokat tartsd nedves konyharuhával letakarva, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit nyújtod.

    5

    Tegyél egy teáskanál tölteléket a közepére, hajtsd félbe, és nyomd össze a széleket. Hagyományosan redőket is készíthetsz az egyik oldalon a klasszikus jiaozi forma érdekében.

    Ha a tészta nem tapad, egy kevés vízzel nedvesítsd meg a széleit, mielőtt összenyomnád.

    6

    Forralj vizet egy nagy fazékban. Tedd bele a jiaozikat, amikor a víz forr. Ha feljönnek a felszínre, főzd még 3-4 percig. Óvatosan szűrd le, majd tálald melegen szójaszósszal vagy más vegán mártogatóval.

    A jiaozikat akkor vedd ki a vízből, ha feljöttek a felszínre és a tészta áttetszővé vált.